lesen, kereta dan jpj

naik beca lagi senang kot...


Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


mungkin ramai kenalan tuan ku tau bhawa tuan ku xbwk kete wpun ada lesen kete full. tp xramai tau kenapa tuan ku xbwk kete (mmg le tuan ku xde kete, sbb tu le dia xbwk kete, tp kete org lain pun dia xbwk gak). bkn tuan ku xleh bwk kete (mgkin la kena blaja blk skit2 blk sbb lupa tp basically dia reti ar bwk), tp sbb menghormati jpj yg lebih besar dari ketua pengarah jpj malaysia iaitu mak beliau.

dulu mak beliau la yg suh amik lesen kete awal2, lps layak je trus dia support utk amik lesen kete. tp bila dh dpt, beliau xkasik bwk, huhu pelik kan? mak tuan ku kena iktiraf dulu dgn lulus ujian piawaian pemanduannya, br dibenarkan bwk kete family. bg tuan ku, xpela, xnk bg sudah. actually dia bg bwk kete family (sbnrnya mpv: serena) tp yg penting ujian dgn mak beliau kena lulus dulu. tuan ku pun fhm, sume org sayang kan kete masing2.

tuan ku pegang satu prinsip, klu org xpercaya kt diri beliau then fine. beliau xkan merayu2 utk mndptkan kepercayaan tp beliau akan buktikan smpai org tu sendiri percaya. sama dgn situasi td, tuan ku xkan amik ujian tersebut hanya sbb mak beliau xpercaya kan beliau and hanya sbb beliau nk bwk kete family. biar la ramai org kata belakang yg tuanku xleh bwk kete pun tp beliau akan buktikan dgn cara beliau sendiri.

bkn buktikan dgn pinjam kete org lain, then bila leh bwk, pastu free2 leh dpt bwk kete famili bila2 masa. tp beliau akan buktikan yg beliau mampu beli kete sendiri, dan mampu bwk kete tu sendiri. pastu senang ati, xde org nk ungkit2 or bising2 or xde ujian2 tmbahan. beliau gak xske bwk kete org lain especially klu tuan punya kete tu xpercaya ngan dia. dia hanya akan bwk kete tu klu tuan punya kete tu btul2 pcaya ngan tuan ku utk bwk kete. same reason, tuan ku kata "klu xpercaya sudah, aku pun leh beli kete sendiri nnti n yg penting aku percaya ngan diri aku".

bg tuan ku, dia susah, xde mslh. tp akhir2 ni situasi ni telah effect awek beliau dlm byk perkara. ye la, smpai bila nk naik komuter je g dating, brhimpit2 tiap2 kali.. bila nk gerak sana sini, angkat n pindah barang pun tpaksa awek tuan ku mintak tlg org lain. family awek beliau pun dh mula bercakap2 bila tuan ku nk pg umah mereka, couple dh berkurun lama.. abis tu xkan tuan ku nk pg umah awek tuan ku ngan naik bas (means menunjukkan tuanku xleh diharap, nk beli kete pun xmampu), nk gi meminang, merisik n kawin pun nk naik kete ngan family, agak2 ar..

atas sbb2 yg demikian dan juga faktor2 tmbhan lain, akhirnya tuan ku telah mmbuat keputusan utk beli kete awal tahun dpn (insyaallah klu ada rezeki). buat masa ni tuan ku target Gen.2 model br yg akan kuar. hopefully this action will end semua masalah and spekulasi yg di alami tuanku. aminnn...


pengajaran dan iktibar yg boleh diambil: klu nk ikut prinsip cm tuan ku tu bagus gak, ada challenge utk diri sendiri, ada pemangkin utk berjaya. tp sanggupkah anda menghadapi semua dugaan2 yg tuan ku alami? klu xsanggup n nk senang, amik je la jln mudah, amik ujian piawaian jpj mak korang (klu ada la, klu dia percaya kt korang tu rezeki korang ar). huhu

*tuanku kata "btw, thanks kupik sbb pcaya kt aku utk bwk kete ko wpun ko xtau aku yg bwk kete ko n syam sbb ingatkan aku blk cmne nk bwk kete dgn menggunakan kete kupik wpun tanpa kebenaran kupik, haha"

10 Response to "lesen, kereta dan jpj"

  1. wani ezryl * says:
    3 Disember 2007 7:52 PTG

    blog, tnya kat tuan ko dia nk beli kereta kaler apa? belilah hitam nnti boleh race seblah2 *jgn ikat kereta kancil kat belakang, sudah.. hah hahahaaa - gelakku dgn nada yg sengaja dibesar2kan* :P

  2. BlankQo | Farid says:
    3 Disember 2007 8:51 PTG

    blog: xtau ar, aku tanya tuan aku nk beli kaler ape, dia boley jawab nk beli kaler pensil. hampeh tul :P

    tuan blog: ada berani ke nk race??? :P

  3. wani ezryl * says:
    3 Disember 2007 9:15 PTG

    kaler pensil boleh beli byk2, utk buat vandelisme kat dinding fakulti eco :P

    boleh je race, tp pastikan di jalan yg lurus. jln bengkok2 kne buat drift, xreti.. hahaha.

  4. raziems says:
    4 Disember 2007 1:50 PTG

    kome nak report dekat mak tuan kome sebab kutuk dia kat dalam nie, huhu...tak nak report kasi rasuah cepat. Nanti beli keta jgn lupa bawa jln2 cuti2 malaysia.

  5. BlankQo | Farid says:
    4 Disember 2007 3:16 PTG

    haha, report la... mana ada kutuk apa2 pun. semuanya ayat penyata. lagipun bkn sy yang menyatakan, blog saya yang menyatakannya :P

    p/s: nk suruh bawak jalan cuti2 malaysia ckp je la, hehe

  6. s|t| Fa3zaH says:
    4 Disember 2007 4:46 PTG

    syabas mr sahab!
    taun depan beli kete..taun depan la g meminang ye?

  7. BlankQo | Farid says:
    4 Disember 2007 5:02 PTG

    alamak, terkantoi la plak!

  8. s|t| Fa3zaH says:
    6 Disember 2007 9:53 PTG

    hahha....
    ala...
    lek la...
    dulu kan ade ckp..
    anggaran umur nak kawen...
    msh ingt lg tau!...
    hehe....

  9. ch|nan Says:
    13 Disember 2007 9:50 PG

    aisehmen...ada part yg 'masih ku terasa'...hehehe...nk beli keta..gua support...tp jgn tuju 1 kedai jer...g survey...kalo ada mmbr salesmen keta..lg cun..leh mintk diskaun...gud luck la yer...

  10. ch|nan Says:
    19 Mei 2008 9:07 PTG

    nmpknya 'JPJ' dh kasik lulus lu pnyer lesen full!!!!