Mau macam mana?

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


masanya tiba lagi, every few month tuan ku akan melakukannya..

perkara yg xberapa digemarinya... sbb bila ditanya,
"Mau macam mana?"
lidah tuan ku kelu.. dan hanya mampu berkata...
"Macam biasa.." atau "Pendek...".

Perkara rutin, tp tuan ku xtau bagaimana yg terbaik utk dia...
hasilnya, terpaksa tuan ku menurut sahaja apa yg dikatakan normal.
rasanya, semua manusia dewasa pernah mengalaminya,
dan seringkali melakukan rutin ini... rutin yang dipanggil, memotong rambut.

perkara2 yg berkaitan dgn rambut adalah antara benda yg tuan ku jahil...
pernah juga tuan ku surf internet, study pasal rambut, isu2 rambut, serta gaya2 rambut yg sesuai utk dirinya. tp smpai kini tidak ketemu... mgkin kerana takut dikatakan pelik, tuan ku ikut sahaja cara menggayakan rambut yg biasa beliau buat: belah tepi, belah tengah, xde belau, atau berbelah bahagi.

demi mencari gaya rambut yg sesuai, tuan ku juga pernah masuk X-CUT tahun lepas biarpun jahil kurang berilmu...
Tuan ku: "Boleh buat style ke kt sini?"
Akak cun: "Nk gaya cmna...?"
Tuan ku: "Ntah la, gaya cmna ek yg sesuai dgn muka sy"
Akak cun: "Nnti akak try tgk... adik pakai helmet eh? hmm susah skit ar, sbb rambut jd payah nk diurus"
Tuan ku: "Ha'ah, dh xde kereta.. nk buat cmna. Xpela, balik karang sy beli kereta" :P
Akak cun: "Adik pakai gatsby kaler putih kan?"
Tuan ku: "Wah, teror la akak!" (padahal aritu tuan ku pakai minyak rambut member dia, putera)

Itu la first time pempuan yg bukan mak tuan ku potong rmbut dia. risau jugak tuan ku klu awek dia tau... mau awek dia xbagi lagi pg situ :P. tp pastu mmg tuan ku xpg situ lagi... sbb mahal n cm xberbaloi. btw, nk tau apa jd kt rambut tuan ku? sila lihat rajah di bawah:



Tuanku kata...
+ first time aku tgk muke aku, dh macam muka org korea pun ada... tp bila tgk rmbut adik aku yg duk korea tu lg serabut spt warga korea yg lain... so mb muke aku cm muka org jepun kot, haha
++ muke aku muka bdk baik (perasan.. :D), so susah siut nk ubah rambut jd fesyen jahat!
+++ aku xboleh rambut panjang.. rasa rimas!

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
+ kalau dh muke xde muke penjenayah, buat la cmna pun... tetap bkn muke penjenayah.
++ bg lelaki yg dh rambut panjang tu, potong lerr... biar la pmpuan jer yg rambut panjang...
+++ bg org jawa yg duk korea, xyah la ngada2 nk buat fesyen korea... nmpak jawa jugak :P

6 Response to "Mau macam mana?"

  1. eM-BerG says:
    9 Mei 2008 3:44 PG

    haha... dah xde kejer arr tue....
    tau arr x seswai berambut panjang...
    siap buat pos yg membawa isi2 tersirat lagi..
    lawaks tol.. dah jahil pastu nak kasik org laen jahil cam dia gak =P

  2. wani ezryl * says:
    9 Mei 2008 8:58 PG

    wah ko mengalerkan rmbut sekali kah? xleh jd ni, nk pegi jumpa farid. kne tgk upclose hahaha

  3. s|t| Fa3zaH says:
    9 Mei 2008 9:35 PG

    haha..
    akak cun..
    rambut baru nak menyambut akak ipar ke...
    huhu...

  4. BlankQo says:
    9 Mei 2008 9:57 PG

    errr, pengumuman, pengumuman...

    rambut tu rambut tahun lepas...
    tahun ni dh xmacam tu dah...
    dh kmbali kepada normal..
    n xde kaler rmbut, itu cuma lighting jer..
    so diharap semua rakan2 dapat bertenang dan bersabar...

    ahaksss :P

  5. wani ezryl * says:
    10 Mei 2008 8:15 PG

    sj je farid buat kontroversi.. ahax. tp cool jugak sekali-sekala tukar fesyen rmbut. :P

  6. bZz says:
    13 Mei 2008 6:01 PTG

    lupe ke wit, dulu abg paras lebih bahu? Hahahaha...