TAOS 1 - Rule of Third

Assalamualaikum. Selalu aku mention kt mmber yg nk blajar fotografi bahawasanya gmbar yg baik takde kene mengena dgn kamera yg digunakan bkn sepenuhnya ditentukan oleh kamera yg canggih or mahal. Maybe susah nk percaya, but trust me it's the truth! I made beautiful photos out of my late D70s. So don't shame on your camera. Just learn how to see, and they call it as 'The art of seeing' (TAOS).

whattheduck.net
From What The Duck
 I'm not a master to teach you all, pengalaman pun skit2 jer so as usual i'm just sharing. korang leh study lebih byk dari en google or dari photographer2 terer yg lain.

For all new yg nk blajar TAOS, aku akan share psl the rule of third. A photographer should know about this rule. it is the most basic rule of all. But once korang master in photography, korang akan secara automatiknya break the rules but still menghasilkan gambar yg awesome.

Dibawah ini adalah sekeping gmbar berwarna kelabu (sila bayangkan)...


sekarang, bahagikan gmbar tersebut kepada tiga baris dan tiga lajur (sila bayangkan lagi)...


garisan inilah yg dipanggil rule of third. now, cmna nk apply garisan2 ni pd gambar anda? mata manusia adalah tertarik kepada garisan2 ini dan titik persilangan setiap garisan tersebut. jd, try apply gmbar anda untuk mengikuti garisan2 tersebut dan titik persilangannya. 

xfaham? sila lihat contoh dibawah (klik kalau nk besarkan yer sbb garisannya halus sgt...)







kalau anda xpernah tau psl rule ni, then your photo will improve much once you apply this rule.

so in many times before you press the shutter, think again... adakah gmbar anda menepati rules of third?  but if you try but your photo still can't meet the rule of third at the time, don't worry coz there are still many rules available out there ;)