kehidupan shutter (shutter life)


Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


mlm td tuan ku mimpi kamera dia ada prob ngan shutter. bila bgun tdo, tuan ku pun melayari website cmna nk tgk shutter life utk Nikon d70s, sbb dia mmg xde tulis kt settings kamera tu. tuan ku mmg xtau baper byk gmbar dia pernah amik sepanjang 2 tahun dia guna kamera tu.

so lepas baca forum kt sini, tuan ku carik last photo dia amik dlm laptop dia, and bukak guna photoshop. jumlahnya? sebanyak 38477 keping gambar telah diambil, bersamaan 38477 kali button shutter kamera tu telah ditekan.

so bape shutter life utk d70s? lepas tgk graf yg xpaham dan juga forum, jangka hayat shutter d70s adalah lebih kurang 40000 kitaran.

Alhamdullillah, stakat ni kamera tuan ku serve very well, very robust (pernah jatuh kt air - cetek je la, masa dating atas smpn). xde mslh besar lagi except masa awal2 dulu mslh low exposure. itu pun ada warranty lagi, so xde mslh. xlama lagi masuk 40000 shutter, hopefully xde mslh di time2 kritikal cm masa job ke, insyaallah.

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
bila beli something, pk masak2 n panjang2 dulu. make sure it worth n berbaloi + tahan lama. pelik gak kengkadang aku tgk kkawan tuan ku plan utk duit diaorang, beli something yg hanya utk seketika and xlama pastu kena beli lagi sekali yg lain. kn ke itu pembaziran? pd tuan ku, biar mahal tp berbaloi. but its up to them, sbb tuanku dh nasihat!

3 Response to "kehidupan shutter (shutter life)"

  1. wani ezryl * says:
    11 Disember 2007 8:44 PTG

    wahwahh mimpi teknologi nmpknya.. :P

    i totally agree w/ u *ecehh* :P biarlah mahal sket drp xpuas hati di kemudian hari. alah membeli menang memakai.. hahahaaa *mcm nk beli gelang makcik2 pulak*

    ::)

  2. eM-BerG says:
    14 Disember 2007 5:01 PTG

    apsal d80 xde ekk?

  3. BlankQo | Farid says:
    14 Disember 2007 5:13 PTG

    d80 xde ape? shutter life? ada, semua SLR ada shutter life... cuma nk kena tau tgk kt mana. mcm d70s, kena bukak fail raw kt photoshop br leh tgk