AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED


Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


jarang sekali tuan ku tulis blog lebih dari 1 sehari. sbb tuan ku xnk susah kan org kena baca byk2 satu hari. tp arini sbb dh terlalu boring, tuan ku post smpai 3. ni yg ke tiga utk arini, n ada kemungkinan nk post lagi after 12:00 mlm ni.


masa tuan ku beli beli D70s dulu, tuan ku xde duit tp terdesak +xtahan lagi nk memiliki SLR. so instead of beli D70s Kit (body+lense), tuan ku beli body jer, lense beli asing. pastu org kedai tu pun hasut (tuan ku beli kt Tarita Sg Wang, sebaris ngan Watson), "Ala, lu angkat je dulu ini lense biasa2 punya, nnti klu lu mau main sama wide, lu beli la itu wide lense betul2 punya". Sbnrnya dia xde D70s Kit, sbb tu dia hasut gak nk suh beli.

Oleh sbb menurut nafsu dan salesman yg nk untung tu, maka tuan ku pun beli lense bodoh jer, Nikkor 28-100mm f3.5-5.6G. mana la tuan ku tau beza 18mm ngan 28mm masa tu, ingat kan lebey kurang jer. cina tu jual dlm rm700 gak. tuan ku xtau pape, n dh xtahan nk memiliki D70s yg sudah diidamkan selama lbh setahun, so tuan ku pun beli trus. masa tu, D70s dan 350D la SLR yg paling murah. tp tuan ku pilih Nikon sbb body dia lebih besar, n sbb ayah tuan ku pun guna Nikon gak dulu.

Memula tu xtau lagi pe beza 18mm ngan 28mm. tp bila dh lama guna, dh de pengalaman skit, br ar tau betapa besarnya beza 2 angka tu, n betapa pentingnya 18mm tu. bila dh tau, rasa malu gile ngan lense yg tuan ku pakai sbb lense dia lense cikai. dlm hati tuan ku bertekad utk mengembalikan maruah D70s tuan ku dengan replace balik ngan lense yg asal, or yg lebih baik!

RM 899.00. tuan ku terpandang harga AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED di Lelong.com.my sebentar tadi. Arggh, rasa nk beli sekarang jer... rasa nk kuar kan je duit simpanan ASB. sbb bkn senang nk jmpa org jual lagi lense ni, lbih2 lagi 'New'. Tuan ku xtahan dh dengan gelakkan2 rakan2 tuan ku yg paham tentang lense ni wpun tuan ku tau diaorang bergurau jerk. tuan ku pun xkisah, cuma lense tu sangat2 diperlukan, utk job photography especially.

Patutkah tuan ku membelinya? atau patutkah tuan ku tunggu jer utk beli Tokina AT-X 124 AF PRO DX (12-24mm)??? bagaimana pula duit utk servis shutter, beli kereta, iphone, macbook pro, perabot, rumah, bertunang, kahwin, melabur? tidaakkkkkkkkkkkkkkkkkk!










blaja focal-length dari http://www.usa.canon.com/app/html/EFLenses101/focal_length.html


pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
utk org yg gila gadget, duit itu tidak akan pernah cukup melainkan beliau tersangat la kaya. kalau korang nk beli benda yg korang xtau, try ar ajak sape2 yg bijak pandai tentang benda tu supaya tidak akan ditipu. Bak kata member aku Hizami, "First time sure kena tipu punya". haha.

Nway, learn from mistakes!

1 Response to "AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED"

  1. wani ezryl * says:
    21 Mac 2008 11:31 PG

    tu psl kalau nk beli gadget pa pe hal survey habis dlu. kalau main redah kat kedai mmg lah akan kne tipu mcm hizami.. ahak hak hak :PP