Ayah, Roadtax motor nk mati!


Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


tuan ku start bwk motor beliau sejak tahun 2000 lagi.

kira umur motor tuan ku tu menghampiri 8 tahun.
itu lah pengangkutan utama beliau since form 4.

pagi tadi tuan ku antar moto beliau pg workshop...
tukar spoket, bearing tayar, ngan isi minyak fork handle (sbb dh bocor), rm80.
the worst penah masuk workshop masa awal Ramadhan taun lepas,
abis rm800, turun enjin. so far klu xsilap tu the first time turun enjin.

tuan ku bkn jenis cerewet sgt...
lagi pun mgkin sbb hari2 bw motor tu, tuan ku xterasa pun keadaan motor beliau makin uzur dr hari ke hari... so wpun ada prob, tuan ku jarang perasan sbb biasanya prob tu berlaku skit demi skit.

so after isi minyak fork handle, agak terkejut gak merasai perbezaan motor tu...
"xsangka motor pun ada ekzober!"
agaknya selama ni dia ingat motor dia gegar2 masa bawak tu dia ingat sama jer cm motor org lain :P

terfikir gak, cmna klu tuan ku dh de kete nnti? abih ar kete dia xde buat maintenance... mesti kete rosak pun dia ingat xde mslh. at least motor ni ada gak abg beliau nk ajar skit2... kete nnti cmna? abg tuan ku nk kawin dah...


pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
mslh ni aku rasa dialami oleh ramai masyarakat malaysia. buktinya? stadium kita masa buat bkn main cantik... bgunan kita masa buat bkn main lawa... tp maintenance, hampeh. well, aku pun sama... the same wicked mind of malaysian. so, fikir-fikir kan lahhh...

btw, roadtax motor aku mmg nk mati, 24 Mac ni. aku kena mintak ayah aku renew. bkn aku xnk renew sendiri, insuran ada kt dia (alasan.. :P)

3 Response to "Ayah, Roadtax motor nk mati!"

  1. bZz says:
    4 Mac 2008 2:17 PTG

    laaa... ingatkan dah beli ducati...

  2. BlankQo says:
    4 Mac 2008 2:23 PTG

    kalau beli ducati pun mau setaun rosak dah sbb xde maintenance :P

  3. ch|nan Says:
    7 Mac 2008 12:15 PTG

    errmm...kalo nk mintk tlg tnya psl keta pn apa slhnya??..adakah perkahwinan 2 satu alasan utk tidak bertanya??

    brader...hp kn ada!!!