Kenapa bukan politik?

Assalamualaikum.. aku tuan kpd blog ni...

kelakar pun ada bila aku baca halaman autograf blog aku...

tp aku xkisah.. sbb musim pilihanraya...
sume org ada kebebasan utk berkempen..
wpun masa bkempen sokong umno, mgkin undi keadilan.
wpun masa bkempen sokong keadilan, mgkin undi pas.
wpun masa bkempen sokong pas, mgkin undi umno.

aku? malangnya aku xdpt mengundi tahun ni...
sbb ada job, n xleh balik kg... so statistik pengundi yg xmengundi bertambah satu.
(aku bkn rakyat yg baik mungkin???.. or ada hikmah yg lain)

kenapa aku xske politik? sbb politik ni kotor, bkn kotor pd politik, tp kotor pd orang nya, dan bkn semua seorang, tp sesetengah org. aku respek ngan org yg politik kerana ikhlas. well, since keikhlasan tu kta xleh nilai, so aku xbleh trus judge seseorang politician tu baik or buruk.

kenapa aku xsokong parti2 tertentu? sbb mgkin pucuk pimpinan/politician tu org yg baik (in other words, ikhlas), tp org2 bawah dia kita xtau lagi. Niat politician tu baik, tp org bwh dia yg burukkan. so xpsl2 nama politician tu buruk.

pusing2 cmna pun, pendirian aku tetap pd satu. bkn pada parti tu tp pd niat org tu. cmna pun aku tetap menyokong ISLAM. bkn smestinya Parti Islam Semalaysia, tp niat politician tu utk kebaikkan Islam dan umat Islam (pd aku Melayu n Islam berbeza). Bkn sbb awek aku org Kelantan, or sbb negeri asal aku kuat Biru, tp sbb pendirian aku.

Aku bg contoh. aku ske menonton youtube. video sume parti aku tgk supaya aku boleh menilai. tp aku tau of course xde parti yg perfect. termasuk komen2 dia aku baca. cuma ada satu video ni, bila aku tgk aku agak kesal. dia pancing pengundi ngan surah Yassin (xsemestinya btul.. sbb internet ni kdg2 pun bkn btul. and blum tentu org dlm setiap video ckp tu btul. or mgkin maklumat org yg berckp tu dpt pun xbetul). kt kulit dpn Yassin tu ada muka dia. tu aku bley terima lagi, sbb ye la, nk pancing undi. then dlm setiap yassin yg diberi pd rakyat tu ada duit.. (err, aku xbley buat pe. no comment). tp yg aku paling xbley terima tu ialah, ayat dlm surah Yassin tu dia ubah! bkn satu ayat, tp 3-4 ayat!!!

yg tu aku mmg xbley terima. sbb tu namanya merosakkan Islam! sbb tu kadang2 aku sgt sgt sgt sgt sgt xske pd politik. tp aku xsalahkan calon tu. mgkin calon tu pun xtau ayat dlm surah tu salah. mgkin dia pun xtau dlm surah tu ada duit. mgkin org2 bawah dia yg letak duit tanpa pengetahuan dia. mgkin jugak company printing tu org kafir, tukar ayat2 dlm surah tu. But pleazze kpd sume org esp umat Islam, jgn rosakkan Islam dengan politik!



*jarang aku berbicara psl politik, sbb aku hormati pendirian setiap individu terhadap politik. sbb kdg2 sbb politik ni, manusia boleh bergaduh, berpecah belah, sbb Islam mahu umat Islam bersatu, wpun itu satu-satunya doa Rasulullah yg xdiperkenankan Allah (xsilap aku, sori klu aku silap, sbb aku bkn pandai sgt berbicara psl agama). But still, kita kena berusaha.

Pergilah mengundi, kerana setiap undi anda penting dan ingatlah, undi anda adalah rahsia! pesanan dari SPR :P

1 Response to "Kenapa bukan politik?"

  1. wani ezryl * says:
    2 Mac 2008 7:01 PTG

    ada jugak camtu eh? ni mmg da terpesong gle dah.. haha.