Finally, Upgrading Laptop

Apple iBook G4

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


dh lama tuan ku x blanje duit dia utk pc hardware...
the last yg dia laburkan ialah notebook beliau, Apple iBook G4 hujung tahun 2004.
tujuan dia beli laptop tu antaranya ialah supaya xperlu abiskan duit lagi utk pc.

3 tahun lebih dh berlalu...
laptop beliau dirasakan semakin tidak dpt memenuhi kehendak teknologi semasa.
asalnya tuan ku niat nk jual je laptop dia n beli MacBook baru, but memikirkan faktor kewangan, beliau tangguhkan hasrat tu.

2 hari lepas tuan ku terbaca dari internet, seorang user mac dh guna laptop powerbook dia since 2002 n bley bertahan smpai skang. reason dia ialah dia upgrade hard disk n ram.
yup, thats the answer! and today, Insyaallah, tuan ku akan menggantikan spec laptop dia.

Current Spec:
60 GB Hard disk & 512 MB RAM
Coming Spec:
160 GB Hard disk & 1.25 GB* RAM
*nasib baik le laptop support smpai 1.25 GB je, klu x mesti tuan ku dh belasah 2.25 GB RAM

Harini, tuan ku akan menuju ke PC fair utk membeli perkakasan2 tersebut! After upgrade hardware finish, for sure tuan ku akan memulakan operasi mengupgrade OS mac plak ke latest version 10.5 Leopard. Last time try install, slow gile smpai xleh nk buat keje.

Updated:
160GB bought. RM218 only. But can't attach to the laptop coz it's using SATA, haha.. wat a crap :P no, actually IDE version is out of stock. so, tuan ku terpaksa jadikan dia external jer. 1GB RAM? holy cow, mahall gile..... RM250. uish uish uish.. cmna nk upgrade laptop cmni :(

Tuanku kata...
Apa yg pasti, laptop ni sgt byk berjasa pada aku. cuma atas faktor lama xupgrade komp, aku xterfikir plak utk upgrade laptop ni. Amir, ko tunggu aku dtg umah ko pinjam OSX Leopard original ko tu!

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
kalau boleh berjimat, kita berjimat. cuba kurangkan perbelanjaan!

4 Response to "Finally, Upgrading Laptop"

  1. bZz says:
    12 April 2008 5:18 PTG

    Apsal tak beli je trus Air?

  2. eM-BerG says:
    12 April 2008 7:16 PTG

    ntah nyer... air mineral baru singgit jer... hehe

  3. BlankQo says:
    12 April 2008 8:13 PTG

    em-berg -> Air is refer to Macbook Air, not air indah water :P

    Air, hmm mb xkot.. sbb coming insyaallah iPhone 3G. Air sesuai utk bisnesman yg xrelate ngan technical tasks +mahal. huhu

  4. wani ezryl * says:
    13 April 2008 8:31 PG

    aaaaa sgt marah dgn connection dlm bilik ni.. kite rs hari tu da nk komen psl ni, tp ada error >:/ :P

    tu la, rs mcm xcukup je HD yg ada skang, nk2 ada umat2 yg ske download movies la lagu la dlm 'laptop awam' ni :P

    tp harga Air boleh thn, at least xsmpai 7-8k ke kan.. lol.

    ::)