Respected Person


Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


tuan ku jadi penceramah jemputan aka pengajar Adobe Photoshop kt Kolej 17 UPM pg td (Bengkel pemantapan teknologi dan pengasahan pena - something like dat). actually tuan ku mmg xde plan nk jd pengajar pun, but since nk tolong awek dia, tuan ku pun accept request tu mlm semalam. memang xde preparation, and mmg xpernah pun ajar photoshop kt org. biasa guna sendiri utk personal purposes. Tp Alhamdulillah, mb sbb darah keturunan guru, so xde sebarang  masalah masa ajar Adobe Photoshop tu.

Bayaran? nop, xde bayaran. sometimes there're things that given to us are meant to be given back to the community. pd tuan ku, it's a sharing. Allah bg kita ilmu tu pun free, so apa salahnya kita bg kt org free jugak. malahan, most of the times bila kita ajar orang, diri kita sendiri akan jd makin terer sbb kita belajar sama dlm proses tu. 

Ni first time tuan ku bg talk kt students (dlm 20 org) not as a student himself. tuan ku dpt layanan as penceramah. at the end of session, siap dpt plaque lagi!


Tuanku kata...
Aku take this as pengalaman. mb next time byk lagi  lecture or ilmu yg aku kena bg kt org lain. aku xkisah psl duit, but hopefully diaorg dpt something and benda tu diaorang akan guna and share kt org lain plak. but aku rasa happy sgt bila tgk diaorg sgt happy dpt ilmu yg aku ajar :)

Masa break, ada gak terjumpa dgn x-student yg aku ajar masa first time aku jadi demonstrator kt upm few years dulu. Feels great bila diaorang still ingat aku, and panggil aku dr jauh, just because they still remember what I 'gave' them years ago :))

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Sharing is caring. Xluak pun ilmu klu ko bg kt orang lain

2 Response to "Respected Person"

  1. Gardagami says:
    27 April 2008 7:24 PG

    See Please Here

  2. wani ezryl * says:
    27 April 2008 9:53 PG

    bagus a blankqo, kang sok2 dah bersara ley a jd part time lecturer ^^