Buatan Jepun vs buatan Malaysia

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


Hujan renyai2 masih lagi membasahi bumi, menandakan akan berakhirnya hujan yg turun sejak pagi td. Biarpun masih hujan, tuan ku nekad juga utk meneruskan hasratnya...

Tuan ku: Bang, yang brand lain xde ke?
Brother A: Xde ar, ni je yg tinggal.
Tuan ku: Erm, ye ke... brape hinggit ni?
Brother A: Erm, kalau yg biasa punya RM30 je... jap eh, tggu bos balik jap gi tanya harga

Selang beberapa minit kemudian...
Brother A: Bang, yg tu bape harga?
Brother B: RM50
Tuan ku: Brand lain xde ke bang?
Brother B: Ada, jap eh.. (sambil pergi ke rak di belakang)
Tuan ku: Apa brand?
Brother B: Ni original punya, Boon Siew (sambil pass barang tu kepada tuan ku). RM58
Tuan ku: Haaaa... ni baru menarik. Made in Japan. Yg jenama Niko ni made in Malaysia, tidak diyakini :P

Kita sebagai rakyat malaysia, sepatutnya perlu menyokong barang melaysia. kalau kita tidak sokong, siapa lagi yg akan menyokong. Sepatutnya kita perlu mengurangkan inflasi.


Tuan ku: Last time aku lewat tukar benda ni, mengakibatkan aku eksiden disondol van. sbb van tu xnmpak lampu break n  lampu signal moto aku. ni pun dh lewat 2 minggu aku tukar n aku risau gile, sbb tu hujan pun aku redah jer.



Tuanku kata...
Tp the best part ialah: ni la first time aku gi kedai moto yg dipunyai oleh org melayu, kt sungai besi. mb pasni aku pg sana je kot, sbb dkat ngan tmpat keje. pastu service n layanan pun bagus. aku lum smpat nk suh buh miyak kt rantai dia trus wat. siap spray lg kt engsel2 moto xnk bagi karat. personally, aku recommend kedai ni, tp lupa plak nama kedai tu :P

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Jangan la pandang rendah pada barangan buatan malaysia. Jangan ikut tuan ku!

1 Response to "Buatan Jepun vs buatan Malaysia"

  1. wani ezryl * says:
    25 April 2008 8:10 PG

    btol tu, tp kne beli brgn msia yg berkualiti. kalau brgn msia tp esoknye pkai da rosak, agak hampagas la kan :PP

    tp brg2 cine selalu xbagus kn, tmbh2 yg murah gle tu =bateri murah, thumbdrive murah, ntah apa2 lg la yg murah ;]

    jd saranan kpd semua pembaca blog blankqo; jd lah pengguna yg bijak. hehe.

    ::)