Panggilan Tersentak

Working on Saturday
manusia... hidup utk bekerja, atau bekerja utk hidup

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


Ringtone hp berbunyi...
"En. Wan" tertera di skrin...
beliau merupakan x-lecturer tuan ku suatu masa dulu masa diploma...
n tuan ku dan en wan boleh dikatakan rapat... sbb mereka pernah kerja di tempat yg sama lebih kurang 4 tahun dulu...

En Wan: "Hello tan sri... kt mana skang?"
Tuan Ku: "Kt penang.."
En Wan: "Saya nk bg offer kerja ni.. nk tak??"
Tuan Ku: "Kerja pe? company?"
En Wan: "Kt R&D department. Simedarby property, Bukit Jelutong"
...
...
...

perbualan berterusan selama beberapa minit... full benefit tmasuk panel hospital dll...
Tuan Ku: "Bape basic?"
En Wan: "Awak bagi figure... gaji skang bape? 3K ada? awak up la sekali ganda lg gaji skang ke..."

Tuanku kata...
ntah la... it's a very good opportunity... blum ada lagi mmber2 aku yg keje basic over 3k... wpun duit bkn segalanya, tp klu sembang ngan sape2 pun aku tau jawapan mereka... aku bincang ngan mak aku.. ngan awek aku... cuma aku xtau mana pilihan terbaik... dan keputusan tetap di tangan aku hopefully Allah berikan petunjuk...

Ayah aku pun dh bising ngan keje aku skang... aku tau bkn sume org leh faham... dan mereka cuma fikir yg terbaik utk aku...

aku mintak En Wan bagi aku masa utk fikir2kan... katanya dia nk amik aku join team dia, and aku org pertama dia tfikir and kol... aku? gelisah dan tersentak seketika...

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Bila ada pilihan besar cmni... Hanya Allah je tau jawapan terbaik... sbb kadang2 benda yg kita xsuke tu adalah yg paling baik utk kita.. dan kadang2 benda yg kita suke tu adalah yg xbaik untuk kita... sembahyang istikharah membantu, insyaallah...

6 Response to "Panggilan Tersentak"

  1. bZz says:
    3 Jun 2008 1:47 PTG

    Ape lagi, menyelam sambil minum air.

    Kampeni, biarlah duit yg kerja sendiri...

  2. BlankQo says:
    3 Jun 2008 2:25 PTG

    duit yg kerja sendiri... hmm, penah terbaca tu....
    thanx 4 the advice... hope to hear from many other friends...

  3. wani ezryl * says:
    3 Jun 2008 5:00 PTG

    ko kne sembahyang mintak petunjuk ni, pastu listkan a apa yg ko suka and xsuka if ko bakal dpt kerja baru tu. if more benefits *bukan dr segi duit je tp satisfaction yg ko akan dpt*, then go on la. peluang cam ni bukan selalu dtg. lg pun boleh ajak ko membelanja2 kitorg HAHAA xD

    [always adore ur photos!!]

  4. ch|nan Says:
    6 Jun 2008 8:57 PG

    dengan keadaan minyak yg mencanak naik n kemungkinan naik every month, duit adalah terlalu penting masa kini...job satisfaction mmg pntg..tp 2 sumer terpulang pd individu

  5. wani ezryl * says:
    6 Jun 2008 9:06 PG

    farid tu da kaya, ch|nan. hahaha. kalau ambik kerja ni takat nk menambah kekayaan je lolx lolx [ecehh buat statement sendiri, mentang2 farid xde. abes la kne belasah lps ni :PP]

  6. BlankQo says:
    7 Jun 2008 7:26 PTG

    dh kaya? klu cmtu aku nk berenti keje la minggu dpn... haha :P