Mimpi...

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


Jetty Pulau Aman

tuan ku mimpi hampir setiap hari. tp sesetengah mimpi tu tuan ku dpt rasakan ada maksud tersirat or sesuatu utk disampaikan. and some of it is true. ada petanda yg baik n ada petanda yg buruk. dan jarang sekali petanda yg buruk tu tuan ku ceritakan pada org lain, sbb tuan ku pernah terbaca somewhere dat ditakuti klu mimpi buruk tu diceritakan ianya akan jadi kenyataan. since tuan ku xkenal anybody yg pakar dlm tafsir mimpi, hanya sedikit bahan bacaan dijadikan rujukan.

but last night is almost too real. it was a bad dream. the dream of same situation, 2 times in a row. membuatkan tuan ku risau n rasa perlu bgtau org lain just for precaution. just take this as a dream, but jaga diri. especially all my family, coz they are in the dream.

mimpi pasal tsunami! yup, you can't never imagine it until you see it urself. from wat tuan ku saw, ianya terlalu menakutkan! dark sky and big wave, bumi ditenggelami air, people helpless saving themselves...tuan ku cried in his dream seeing wat happen, berdoa moga all his family members saved :( besarnya kuasa Allah...

salah satu mimpi tu happen at somewhere kt Malaysia, persisiran Laut China Selatan. the other one xpasti. walau cmna pun, Alhamdulillah doa tuan ku dimakbulkan and all his family saved, in both dream

ianya bukan sesuatu yg memeranjatkan if tafsiran tsunami dlm mimpi ni means benda lain, coz it always happen to be double meaning, and who knows... mgkin gak cuma mainan syaitan. cuma peringatan kpd org-org yg tersayang...

Tuanku kata...
- getting better from demam. nk pegi keje tp ujan plak
- to jenal (my x-cozmate, x-roomate, current roomate, current housemate, soulmate), take care masa pg training maybank kt pulau redang. wanna see u safe pg n balik
- to yan yg duk kt indon, bebaik gak sbb kt indon penah jadi tsunami n byk gempa bumi

anybody care to give their opinion what are the meaning of the dream? care to comments?

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Dari Abu Hurairah r.a, dari Nabi s.a.w sabdanya:"Apabila hari kiamat telah dekat, jarang mimpi seorang muslim yang tidak benar. Mimpi yang paling benar ialah mimpi yang selalu berbicara benar. Dan mimpi seorang muslim adalah sebahagian dari 45 jenis nubuwwah (wahyu). Mimpi itu ada tiga jenis:(1)Mimpi yang baik adalah khabar gembira daripada Allah, (2) mimpi yang menakutkan atau menyedihkan datangnya dari syaitan, (3) dan mimpi yang timbul kerana ilusi, angan-angan atau khayalan seseorang. Maka kerana itu jika kamu bermimpi yang tidak kamu senangi, bangunlah kemudian solat dan jangan menceritakannya kepada orang lain."

7 Response to "Mimpi..."

  1. eM-BerG says:
    10 Julai 2008 7:28 PTG

    mimpi ni ada kaitan pasal air ni..
    terkencing dlm suar x? :P

  2. wani ezryl * says:
    10 Julai 2008 10:38 PTG

    biasa kalau air = rezeki. ye ke? but biasanya mimpi kite xde meaning so kite xtafsir ahax. and kalau part mimpi seram semua tu, tol la tu semua syaitan.

    oh oh zainal da berangkat ke training? pulau redang? wahh mcm nk melancong pulak. best tu ^^ kite pon nk wish semoga zainal bergumbira di kala hari2 training mendatang *ecewah ayat!* :P

  3. ejoy trailblazr says:
    11 Julai 2008 3:58 PTG

    jenal tak tau lg berangkat bile.. next week baru start masuk opis.
    nway tahniah jenal.. keje leklok!

    *mimpi-daniel lee

  4. bZz says:
    14 Julai 2008 10:58 PTG

    Aduii laa...

    Ni nak kene sedia duit minyak ngan tol ngan kotak berpeket utk penang ngan kelantan ke?

    Sabo2 du witt... Duit takde ni nak jalan2 lagi...

  5. BlankQo says:
    16 Julai 2008 12:11 PG

    emberg -> agak2 arrrr
    wani -> air = rezeki??? so, klu tsunami tu rezeki yg melimpah la yerk :P
    ejoy -> cmna la bole mimpikan daniel lee. mimpi la Lisa Surihani Mohamed (Muda, Gebu, Solo). haha
    Bzz -> uish, lum lagi. celah mana nk cari duit... tunggu 2010 k.. hehe

  6. dR rA1z Says:
    16 Julai 2008 4:15 PTG

    awit... kite pon pnah mimpi tsunami b4 that thing happen.. serius cuak gak dlm mimpi tu...bile tsunami yg benor jadik br realize akn mmpi itu..huhu...kuase Allah...hadith tu menarik...buat tak solat tahjud lepas tersadar..ke sedar wt solat zuhur =)

  7. 文章 says:
    11 Ogos 2015 3:10 PTG

    餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問