The Neverhood Chronicles

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


The Neverhood Chronicles adalah game tahun 95-96 (yes, tuan ku old-skooler), salah satu game yg sangat digemari tuan ku kerana game yg adventure sambil menguji minda. game yg setnya dibangunkan 100% menggunakan tanah liat, termasuk heronya yg bernama Klayman menjadikannya lebih unik berbanding game yg lain.


Jalan ceritanya juga berbeza+tidak terjangka spt game2 kebiasaan hari ini. Permain memainkan watak Klayman menggunakan mouse tanpa mengetahui apa matlamat sebenar dan apa yg perlu dilakukan dlm game tersebut. Tetapi perlahan2 misteri hidup Klayman dirungkaikan dengan olahan yg baik dan menjadi semakin menarik.

Watak Klayman yg bodo ala2 pak pandir dan kelakar menjadikan pemain akan terus melekat di kerusi. Tetapi teka-teki di dalamnya yg kadangkala xtercapai dek akal memaksa tuan ku membaca walkthrough jugak dulu. Setiap satu peringkat game akan disusuli dengan video tanah liat sebagai satu hadiah kepada pemain melepasi ujian yg disediakan. Di akhir permainan, pemain boleh memilih utk memilih bagaimana ending game tersebut (good ending/bad ending). sambungan siri ini yg dinamakan SkullMonkey dikatakan tidak se-best Neverhood.

dan semalam, tuan ku telah menjumpai semula game tersebut di internet beserta crack supaya boleh dimainkan di Windows XP. dan harini tuan ku bermain game tersebut straight smpai menang dan menyelesaikan semua masalah dlm tu tanpa baca walkthrough (even though byk yg xingat solutionnya -riak :P) dlm masa ~4 jam.

berikut adalah salah satu gameplay yg menarik utk ditonton:


Tuanku kata...
- game ini melepasi batasan teknologi di masanya
- ianya sangat mengimbas masa lalu.. coz dulu berkongsi idea ngan sibling nk selesaikan masalah dlm game tu, huhu
- aku tau org2 macam wani sure suke main game cmni (confident jerk :P)
- korang leh download free dr sini
- klu korang leh selesaikan tanpa baca walkthrough, mmg aku respek gile ar... come on, game tahun 96 je ni.. bkn game Doom 3 pun

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
main game cmni aku syorkan sebab menjadikan otak kita lebih kreatif, menajamkan minda serta membuatkan kita peka pada persekitaran

5 Response to "The Neverhood Chronicles"

  1. wani ezryl * says:
    12 Julai 2008 4:20 PTG

    comel je ok game yg pakai claymation camni ^^

    kite dlu2 ske main beast&bumpkins tp skang xdpt ah carik yg boleh main kat XP. dlu main benda ni smpai 3-4pagi walaupun setakat demo version je hahaha. wahh zmn2 dlu penuh dgn perkara2 menyeronokkan xD

  2. eM-BerG says:
    12 Julai 2008 8:34 PTG

    haha.. neverhood mmg besh...
    kesimpulan game 2d lagi besh dr 3d..
    x lupa gak lagu neverhood yg jadikan penyeri game ni

  3. bZz says:
    14 Julai 2008 10:57 PTG

    Game yg menyakitkan hati bile sampai separuh dan terus diuninstallkan. Lagipun, masa tu harddisk cuma 4 gig. Tu pun dh cukup baik la tu. Nak install game lain, kene uninstall game yg tak perlu.

  4. ejoy trailblazr says:
    15 Julai 2008 9:59 PG

    game ni mmg melampaui zamannya.. it rawkss!!

  5. 文章 says:
    11 Ogos 2015 3:16 PTG

    餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問