Mengupas Apple

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


I bet korang sume tau cmna nk kupas apple tul x? especially waktu tgh2 malam, kul2-3pagi tatkala perut lapar gile, masa tu la korang tercari2 apple utk dikupas...


begitulah jugak ngan tuan ku... mengupas apple malam td...n ni la hasil kupasannya:

Apple iBook G4
Apple iBook G4

cuma malangnya ia tidak boleh dimakan... actually aku terlupa bgtau ibook tuan ku tgh rosak, tetiba shut down (canggih, shut down tanpa tekan pape :P), tetiba screen dim n xnmpak pape... tp cpu 'berjalan'. masa rosak tu btul2 time apple nk kuar macbook baru yg unibody tu, huhu. actually rosak ni cuma ibook generasi tuan ku je yg affected. kerosakkan ni dipanggil 'logic board error', yg mana berlaku sbb kabel tersentuh cip kt motherboard (sila lihat rajah bawah).

dgn kadar kerisauan yg tinggi, tuan ku tpaksa gak bukak dgn beraninya... huhu. tutorial tu ajar suh letak something between cip ngan kabel tu. maka tuan ku pun alaskan ngan pelekat tebal.. xtau la ok ke tak... stakat sehari ni xde mslh dihadapi lg la, Alhamdulillah. 

Apple iBook G4
Apple iBook G4

owh, btw bg yg xtau or nk tau macbook unibody tu cmne, silalah menonton video bawah ni...


Tuan ku kata...
aku rasa laptop apple jer yg memerlukan allen key utk bukak... huhu

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
sila pastikan setiap skru yg dibuka diletakkan di tempat yg selamat smasa buat diy... jgn jd cm tuan ku, bila dh tutup sume tetiba ada skru lebey... wakaka :P

5 Response to "Mengupas Apple"

  1. bEn says:
    13 November 2008 11:35 PTG

    rase cam nk makan apple lak. sigh*

  2. wani ezryl * says:
    13 November 2008 11:40 PTG

    sebbaik skru x tertinggal dlm lappie, kot tak laptop ko saman ko sbb kecuaian semasa pembedahan.. ekeke :P

    cun betul macbook unibody tu! and whoahh suara jony ive sgt komersial! cool! xD

  3. BlankQo says:
    13 November 2008 11:56 PTG

    ben --> klu nk mkn, beli lah di supermarket. jgn beli di kedai bernama machines atau switch... hehe

    wani --> jony ive mmg bsuara macho n design dia mmg gempaq ex. ipod n imac!

  4. k (bukan name sebenar) Says:
    15 November 2008 4:34 PTG

    benko, banje epel satu, nak kaler hijau.. *demand XD*

  5. 文章 says:
    11 Ogos 2015 3:16 PTG

    餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問