Belajar SLR: Shutter (the use)

last time terlupa utk berikan sample2 psl shutter. both slow n fast shutter ada keperluan dia, masa bila nk gne. below here are few sample, might not be a good photos tp cukup la skadar nk tunjuk kt korang cth2nya (penat ooo aku gali balik hardisk nk bg korang sample gmbar)

Ini adalah contoh situasi nk gnekan shutter yg pantas. Senang cite, ibarat nk berentikan masa la...
:

20080705163059006
masa korang nk berentikan burung terbang

20070327163121003
atau masa nk berentikan kete yg bergerak pantas

So, mse bila plak nk gne shutter slow..?? ni cth2nya, dan yg sesuai nk gnekan slow shutter dgn niat. dicadangkan anda bw tripod utk tujuan2 spt dibawah:

20080812213752007
mengambil gmbar firework supaya nmpak cantik

20081129094025008
waterfall, air atau ombak. supaya airnya nmpak cm smooth jer

20080216160500005
menunjukan pergerakan atau kesibukan

20061026201654001
lightrail

and dgn slow shutter, ada lagi satu kaedah mengambil gmbar, dipanggil pening panning, iaitu dgn menjadikan benda bergerak tu static, tp background yg blur. biasanya org gne monopod utk tujuan ni... tp aku gne freehand jer sbb xde monopod... so kira tawakal je la jadik ke x :P

20090927182817010
teknik ni require praktis skit la utk berjaya

20081129170119009
antara gmbar2 terawal aku time aku blajar panning

and yg penting skali, make sure korang punya gmbar tu tidak terlalu gelap (under exposure) or terlalu cerah (over exposure). chapter tu nnti aku ajar bersama2 ngan cara baca histogram secara basic. see you again

5 Response to "Belajar SLR: Shutter (the use)"

  1. LiTtLe SoLdieR oF aLmiGhTy says:
    2 Mei 2010 7:30 PG

    bro, good job.. troskan usaha mengajar ni.. senang sket nk berfikir.. bagi omputih nya link brain penat sket nk baca.. dia nk translate lagi.. hahaa.. jadilah cikgu IT saya.. mana tau tertarik nk bli satu ke :P

  2. pezz says:
    3 Mei 2010 2:03 PTG

    owh...sgt nice panning tu..
    bro, cari kamera dslr second hand utk aku..hahaaa

  3. Matjoe says:
    4 Mei 2010 9:23 PG

    cam mnerarik jer teknik panning. bukan senang nk dibuat tu

  4. wani ezryl * says:
    5 Mei 2010 12:12 PTG

    kire shutter yg cpt ni utk nmpkkan objek tu lg sharp ke camne?

  5. BlankQo says:
    5 Mei 2010 4:26 PTG

    little_soldier - tu ar, rse ilmu dlm bahasa melayu ni skit sgt kt internet.. (walaupun bahasa blog ni xbrape melay, haha)

    pezz - tlg carik leh le... tlg beri xdapek nk nolong :P

    matjoe - kalau nk senang leh gne photoshop xP

    wani - x... shutter ni control terang atau gelap, n bape banyak cahaya masuk dlm gmbar. sila blajar lagi, :P