Lemang

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


lme dh rasanya xupload gmbo ke blog ni... this is story of raya. raya 2010.

tuan ku bertuah kerana masih ada kampung utk blk beraya. masih berpeluang utk merasai perasaan balik raya.rasa jem, rasa gmbira smpai kg, rasa gembira jmpa sanak saudara... peluang yg xramai org sekarang dapat... dan xtentu lagi anak2 kita dapat.

satu lagi yg org lain mb xdpt ialah xtiviti membakar lemang...

Lemang

Pakcik Abu (nama sebenar) adalah pakcik tuan ku. Pakcik Abu merupakan pakar membakar lemang, kerana pengalamannya membakar lemang yg sudah lebey 5 taun raya...

Lemang

slalu kita pegi gerai tepi2 jalan ingin membeli lemang, lalu berkata "Mahalnya pokcik!"... klu korang ckp cmtu aku cadangkan korang pogi la buat sendiri lomang2 tu... susah beb... rse cm xberbaloi pun ada.

sebulan sebelum rayer, korang kene masuk hutan cari buloh lomang... buloh lomang xsamo dgn buloh meriam mahupun buluh sumpit. so mencarik la korang sebulan tu nk dptkan buloh lomang yg dh pupus masakini.

Lemang

selain dari menyiapkan bahan2 membuat lomang, korang jugak kne siapkan bahan2 nk buat rendang... yela, xkan lemang nk cicah ngan susu f&n plak... xponah dibuek orang. so, rendang pun korang kne buat...

pastu, pg or ptg sblm korang bakar lemang tu... korang kne buat unggun api dulu nk bakar lemang... kalau gne dapur gas xoriginal la kan... klu nasib korang baik, time korang nk bakar tu xujan... klu ujan, xmakan lomang la korang taun ni.

Lemang

mse masak lemang tu, korang kene slalu golek2 kan dia supaya xhangit... pastu kene check slalu dh masak ke belum. bkn itu saje... korang jugak kene slalu control api supaya xterlalu panas... klu cpt sgt masak nnti santan x naik n xde la pulot lembik di hujung buluh yg menjadi kegemaran ramai tu.

Lemang

xtiviti bakar lemang mmg penat, n highly suggest buat malam sbb panas oooo buat lemang ni... n jaminan utk lemang tu jadi adalah rendah klu korang seorang amateur... tp klu xmula dari amateur, bila nk jd pro kan? ;)

Lemang

berikut adalah bahan-bahan membakar lemang seperti yg terdapat di dlm wikipedia. xsmpat pulak tnya pakcik abu ape bahan2 beliau:
  • 1 kg beras pulut
  • 3 biji kelapa (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar
  • Garam secukup rasa.
  • buloh
  • daun pisang
Cara penyediaan
  1. Basuh beras pulut dan tuskan airnya.
  2. Gulung daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
  3. Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Jangan terlalu penuh.
  4. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
  5. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.
  6. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
  7. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa.

Tuan ku kata...
jd photographer lg mudah dr jadi pembakar lemang

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
kekalkan tradisi yg baik... tradisi balik kg, tradisi buat ketupat, tradisi mkn lemang :P

6 Response to "Lemang"

  1. saiful says:
    14 Oktober 2010 8:50 PTG

    Lemang mmg my favorites, tak kirala raya ke tidak. Bila time raya,beli je,nak membakar? x sanggup tunggu.
    p/s Rindu ngan ketupat daun palas,dah xda org buat,huhu...

  2. Looking for a Car? says:
    2 November 2010 5:12 PTG

    lemang, my saliva drop out ledi.

  3. KizZ says:
    15 Disember 2010 9:20 PTG

    Gile smart gambar percikan api tuh..siyes..

    btw,
    Jemput ke Kiz Garden ya,pelbagai info untuk anda..kalau suke follow pastu bagitau member,kalau tak suke?

    www.kizgarden.blogspot.com

  4. Matjoe says:
    23 Disember 2010 11:35 PG

    bro, jeles aku tgk kecantikan gamabr2 ko. tunggu aku beli dlsr tahun 2012, aku nak belajar dgn ngko nnti.

    kalau ada masa ko joint la contest aku tgh buat ni: CONTEST AZAM 2011

    mana tau boleh menang hadiah menarik.

  5. wani ezryl * says:
    27 Disember 2010 7:50 PTG

    tp ada dah kan org jual buluh lemang tu? xyah masuk hutan sebulan. ahax :P

  6. buat duit says:
    27 Disember 2010 11:45 PTG

    lemang skg dah tak kira musim..nak makan lemang ari2 pun boleh..g kat area tampin, kuala pilah..ada je orang buat lemang