Apa itu SEO: Search Engine Optimization

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku tuan blog. aku tuan blog. aku tuan blog.


harini kita buat perkongsian ilmu sedikit... (and post yg teknikal sedikit). korang pernah terasa pelik tak, cmna bila korang search kt en google (atau search engine lain), website-website yg bersesuaian akan keluar kt situ? and cmna plak kalau korang buat website, n nk bgtau google website supaya paparkan website korang bila org lain search keyword-keyword tertentu?

once upon a time, search engine nih belum brapa pandai and korang kene ajar dia supaya jd pandai skit... so bila korang buat website, korang perlu daftarkan laman web korang ke dlm directory dia (http://www.google.com/addurl/?continue=/addurl)... lepas tu, utk memastikan website korang terpilih, korang kne masukkan 'meta tag' ke dalam website supaya website korang akan dipaparkan bila en google carik menggunakan keyword2 tertentu. nih contohnya:

< head>< meta name="keywords" content="SEO, Tips SEO, Tutorial SEO, Apa Itu SEO, Pengenalan Kepada SEO, Search Engine Optimization, Perkara Asas SEO, Belajar SEO, Tutorial Search Engine Optimization, Pengoptimuman Enjin Carian, Google, MSN, Bing, Yahoo!, Agen Carian, Search Engine Bot" />< /head>
So, dgn adanya meta tag nih, maka bila pengguna search je kt google perkataan yg berkenaan, maka kuarla website nih...

seperkara lagi ialah, sistem search engine ni dia akan 'crawling' (dipanggil spider / googlebot) dr website ke website dr masa ke masa bagi mencari update terkini website2 korang (sila baca sini). maka utk itu, tuan puan boleh menyediakan 'sitemap' utk membantu memudahkan mereka kenal website korang secara rajah konteksnya. kawalan juga boleh dibuat menggunakan 'robot.txt' (baca nih)... klu nk tau lbh lanjut psl sitemap, refer sini,

Tp itu dulu... tuan ku pun baru je tau baru2 nih yg search engine ni dh jd pandai sekarang.... dua teknik diatas tu masih digunakan, tetapi bkn menjadi cara utama pencarian dilakukan... dua2 tu skang cuma jadi pemain simpanan jer... priority searching mereka kini adalah merujuk kepada:

  • Domain laman web korang (www.lamanwebkorang.com) - klu keyword yg dicarik ada lebey kurang, so priority akan lebih utk duduk di senarai teratas
  • Tajuk page korang - adakah tajuk dia ada kene mengena dgn keyword dicari
  • tag < H1> dan < H2> - search engine akan baca tag ni, dan check ada byk persamaan atau x dengan isi yg dicari
  • Nama fail imej yg korang paparkan kt website berserta penerangan < alt> gmbar tersebut - pun menjadi rujukan utama mereka
  • Kandungan - terutamanya perkataan2 yg diboldkan dan diitalickan
so, dgn tips2 diatas... pandai2 la korang gunakan utk jadikkan website korang tu famous wpun teknik carian search engine skang dh jadi sgt kompleks (termasuk refer kpd twitter dan facebook wall).

secara conclusionnya, refer la gmbar dibawah yg dijumpai di internet:



diambil dr http://www.datadial.net/blog/index.php/2010/04/13/seo-in-pictures-our-seo-infographic/seo-infographic-2/