A Year After

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


Dh lama dh xcite psl SILVER. umur SILVER pun dah 2 taun lebey. tp tayar SILVER xpenah tukar lagi. So arini tuan ku pegi kedai tayar n tukar keempat-empat bijik tayar SILVER. tayar asal SILVER dh abis bunga, and infact dh kuar dawai pun (hoho, dasyatnya... tanda kne tukar dgn serta merta)


Memang tempoh tukar tayar kete sekitar 2 tahun, bergantung kpd cmna driver tu bw. tuan ku pg tukar tayar kt sentul, dgn sahabat lama en hisyam. tukar tayar Continental atas recommendation dia sbb dia pun br je tukar hujung taun lepas. Tp harga tayar nih dh naik... mb sbb harga getah meningkat kot. Total RM keluar harini ialah RM740.


Rasanya dh setaun jugak tuan ku xjumpa syam. padahal dulu hari2 jmpa kt ofis, hari2 lepak kt kedai mamak. byk cerita dikongsikan terutamanya update psl diri masing2 utk tempoh setaun, dlm masa 3 jam. Tuan ku dan syam take 'current situation' positively. Mb skrang ni tempoh bertenang, dan gain knowledge dr persekitaran berbeza. Tidak dpt tidak, masing2 merasakan kehilangan 'moment2' mencabar yg menyeronokkan suatu masa dulu.

Satu perkara dinyatakan oleh penceramah motivasi kursus induksi yg sedang tuan ku follow skrang ialah "Finish what you start", dan tuan ku sedar ada sesuatu yg belum ditamatkan tuan ku...

Manusia perlu muhasabah diri dari masa ke semasa... sama seperti tayar kereta. dari masa ke semasa kita kene check kondisi tayar tersebut, and smpai masa kita kena tukar utk dptkan 'feel' baru... refreshment in life, yet tayar baru tetap sebuah tayar...

utk tuan ku, muhasabahkan diri tuan dgn Here's to the crazy one, No Such Thing, Everybody's Changing dan I did it my way. May Allah help you along the way...

Tuan ku kata...
Thomas Alva Edison tidak pernah menyatakan beliau gagal sebanyak 1360 kali untuk mencipta lampu... dia cuma cuba 1360 cara untuk mencipta lampu. Dia jugak kata "If I find 10,000 ways something won't work, I haven't failed. I am not discouraged, because every wrong attempt discarded is another step forward.".

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Finish What You Start!