Jualan Gudang Pureen

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.



arini shopping besar2an utk coming baby tuan ku... beli brg2 persediaan utk pertama kalinya... mula2 tuan ku plan nk beli kt ekspo baby kt stadium shah alam hujung bulan ni... tp tetiba event tu postpone plak pg bln november.

tp sib baik wife tuan ku dpt tau dr mmber dia arini ada jualan gudang kt kilang Pureen PJ. jualan yg berlaku setaun skali je. so cite arini psl pengalaman tuan ku pegi shopping brg2 baby utk first time, dan first time gak beli kt kilang.



kwn wife tuan ku kata jualan start kul 10pg, tp kene smpai kul 7.30pg sbb org dh start beratur nk masuk. sbb rasa cm awal sgt, n klu smpai awal pun kne masuk kul10 gak, so tuan ku pun plan gerak dr umah kul 8.15pg after breakfast. smpai kilang tu kul 9pg. mmg dh ramai org tggu dpn pntu pagar, nk carik parking pun dh susah.

pkl 910pg, tuan ku and wife sme2 tggu dpn pagar kilang. dr luar dh nmpak ada org yg dh memilih2 brg kt dlm. diaorg kata yg kt dalam tu family2 staff kilang tu, so dpt privilege utk masuk awal. wpun kilang kata start bole beli kul10pg, tp diaorg bg masuk awal sbb dh ramai sgt tunggu, sekitar 920pg cmtu. so berpusu2 la org ramai masuk, mencapai bakul dan beg plastik kilang tu utk memborong...


memula smpai tu, tuan ku n wife dia tpaksa bpisah sbb terlalu ramai org berebut2 membeli brg. mse smpai tu, rasa cm kt pasar siti khatijah pun ada. sbb strategi org yg beli brg especially baju kt sini ialah amik dulu sebanyak yg boleh, bentang kotak kt tepi jalan then baru pilih. tuan ku pun pg la tgk barang2, main amik2 je agak2 cm ok sbbnya xpenah beli barang baby, haha. dh amik byk2 n kumpul mcm2 br la tuan ku pun 'bukak gerai' kt tepi jalan. wife tuan ku gak la yg tlg check ok ke x... huhu.






soalannya, berbaloi ke korang pergi sini dan bersesak2? berbaloi kalau baru anak pertama, dan sangat berbaloi kalau anak yg nk lahir tu anak pempuan. juga berbaloi kalau ada anak kecil yg ramai, 3-4 org sbb barang2nya sangat2 murah. baju dan seluar baby satu set sekitar RM5-10 je





so tips kpd mereka2 yg nk pegi taun dpn...

  • datang first day utk pilihan yg banyak (esp pakaian)
  • sila datang awal utk membeli belah, selewat2 sejam sebelum kilang dibuka. plus korang kene carik parking
  • jangan bawak anak2 kecil dan stroller ke tmpat ni sbb terlalu ramai org bersesak2. sian kt diaorg
  • pakai baju yg cerah dan nipis (utk lelaki) sbb panas.
  • elakkan pakai kasut tinggi utk pmpuan
  • berhati2 terutamanya utk ibu mengandung.
  • klu anak first tu, bajet la lebey2 skit at least RM400. klu anak pempuan, lebihkan lagi bajet tu.
  • mula2 smpai, trus pegi kawasan pakaian (bahagian belakang kilang) sbb design dia yg terhad. sape cpt, dia dpt yg cantik
  • amik bakul and plastik beg yg disediakan lebih skit masa smpai supaya senang nk 'mengumpul'
  • ambik dulu pakaian2 tu dan jgn memilih sangat. lps tu baru 'bukak gerai' dan pilih mana satu nk and xnak
  • klu boleh, pg at least 3 org. sorang leh jaga tempat nk bukak gerai or jaga barang. lagi 2 org boleh berpecah cari barang
  • bukak gerai sblah dgn org cina yg family dia staff Pureen, sbb diaorg dh kumpul baju yg cantik2 before korang masuk. klu diaorg dh pilih, korang mintak la tgk baju2 yg direject
  • try bayar before kul11, sbb lepas tu mmg dasyat nk beratur utk bayar




Tuan ku kata...
  • ada jugak nenek2 yg datang belikan utk cucu2 mereka.
  • everybody is a friend to each other, so berkenal2an dan bertanya2 la kepada mereka klu xtau psl keperluan membeli, bilangan dsb.

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
be early at any event :)