Go-Blog, bkn Ngoblog!


Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


orang selalu kata bila kita hari2 mengadap komputer, kita xbersosial ngan dunia luar. pd tuan aku, pandangan tu depends. in fact kalau kita betul2 gunakan tools yg ada pd komputer, hubungan kita ngan dunia luar sbnrnya lebih besar, dan berada dlm komuniti yg lbh luas+pelbagai bangsa.

tuan ku tulis blog ni dh beberapa bulan. utk memastikan diri konsisten dalam menulis blog, mmg susah. especially klu xde internet sepanjang masa. actually, it is part of his personal experiment to know how far blogs can helps people. keputusannya positif spt yg dijangkakan. sama spt tools2 lain yg tuan ku pernah guna n sedang menggunakan. and klu orang tu bijak, blog ni adalah salah satu 'business' tool.

bila kita start tulis blog, kita akan start baca n cari blog orang lain utk dibaca. dari situ, kita bkn saje jadi masyarakat yg mengamalkan budaya membaca tetapi gak kita mengamalkan budaya 'knowledge sharing'. so, building social life in internet is somehow good sbb kita boleh dpt banyak maklumat, direct input from those who knows about something. orang kata belajar la dr org yg tau, klu x macam org buta berjalan tanpa tongkat.

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Blogs, Wikipedia, YouTube, RSS, Podcast, Friendster, Delicious, Facebook, Flickr, Yahoo! Group, eNewsletter, Forums - semua ni adalah tools yg baik utk knowledge sharing. gunakanlah semua tools ni utk kebaikan so kita sume jadi manusia berilmu.

*actually tuan ku xtau nk tulis ape kt blog ni, so saje tulis pendapat dia psl blog
*ngoblog dlm bahasa jawa maksudnya 'bod*h'

2 Response to "Go-Blog, bkn Ngoblog!"

  1. wani ezryl * says:
    17 Disember 2007 5:03 PTG

    sy blog sbb sy suka menulis haha. tp skang mls pulak sbb sibuk main games :DD

  2. bzz Says:
    17 Disember 2007 10:15 PTG

    Blog is
    Tmpt... tulis surat cinta, mengadu, marah, maki, nasihat, tips, cari duit, carik awek, tunjuk kaya, tunjuk skill, buang masa, creative and.... Hilangkan nagntuk kat opis sebab takde keje mende nak buat sesambil tu bukak la notepad n taip pemende alah....