cukup faymes ke korang?


Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


pernah ke korang gi google or yahoo!, then search nama korang sendiri...
sometimes after few months, tuan ku ske search nama beliau sendiri...
antaranya
  • "Farid Iqbal" (dgn quote!) - G: 922 results, Y: 620 results
  • "Farid Iqbal" + Ibrahim - G: 10 results, 21 results
  • blankqo - G: 655 results, Y: 921 results

walaupun some result kuar ntah sape2 nya nama, tp syok gak. luckily xramai orang sama nama ngan tuan ku kt dunia ni, so 80%-90% result tu adalah kepunyaan dia.

Benefits? satu, korang leh track balik aktiviti per korang penah buat masa online dulu2... mcm tuan ku, nama 'blankqo' tu pastinya milik beliau sbb stakat ni xpernah lagi jmpa nama blankqo tu milik org lain kt internet. 'blankqo' return byk result, sbb bila nk dftar akaun baru pape pun tuan ku akan guna nama tu.

keduanya, sometimes korang leh tgk benefit yg orang lain dpt atas sumbangan korang kt dunia maya ni. macam tuan ku dia byk upload gmbar kt flickr. so dr situ dia nmpak byk orang guna gmbar dia, termasuklah free advertising utk beliau. sometimes bila korang reply kt forum or post topic pun akan kuar gak. cam tulis blog pun biasanya search engine akan trace.

ketiga, kadang2 korang dpt jmpa blk kawan2 lama kt internet ni.. percaya atau tidak tp itulah hakikatnya. sometimes member kita 'jmpa' kita kt internet tp di mb segan nk tegur. klu korang rajin, biasanya korang leh try trace blk member tu. kdg2 dia letak link nama kita kt blog or website dia, so dr situ korang leh rapatkan silaturahim blk.

keempat, kalau korang nk try compare search engine mana lagi baik pun leh guna gak cara ni ;) bg tuan ku dia prefer google, tp yahoo still a choice. yg lain? cari.com.my? errr, xperlu kot..


pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
in case korang rindu kt awek lama korang ke, leh ar try search nama dia n tgk ape aktiviti dia buat kt internet :P tp jgn lupa, musuh korang pun leh gak cari nama korang dgn bantuan en google dan en yahoo :)

4 Response to "cukup faymes ke korang?"

  1. SiextyEight says:
    14 Februari 2008 9:38 PTG

    banyaknye blog orang ini...

  2. wani ezryl * says:
    15 Februari 2008 12:05 PG

    ko carik kat blogsearch.google pulak.. mesti lg byk.. ahax :P

  3. BlankQo | Farid says:
    15 Februari 2008 1:57 PG

    siextyeight-> mana de byk... ni je la pun yg aktif.. satu lagi tu blog kerja, huhu

    wani-> blogsearch.google.com, nama blankqo kuar result 4 jer, sadis gile, haha..

  4. wani ezryl * says:
    15 Februari 2008 5:30 PTG

    ok la tu weh, lm2 mesti bertambah :D