Flickr goes PRO

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


guess wat, tuan ku punya akaun flickr goes pro, thanks to Bzz.  Actually tuan ku mmg dh plan nk upgrade pg pro, tp xtau nk carik kredit card sape utk digunakan sbg payment. 2 reasons utk upgrade pg pro:

  1. Utk yakinkan client yg nk amik photography service
  2. Nk retrieve balik gmbar2 lama yg cun, yg dh hilang masa hardisk rosak
Yesterday mlm tuan ku kuar amik gmbar kt putrajaya dgn member dia faizal aka payjal yg baru sahaja memiliki Nikon D80.. Tuan ku dh byk kali amik gmbar kt putrajaya, few times jugak la amik midnight. Ni pun preparation utk minggu dpn sbb mggu dpn tuan ku kena g kelantan amik gmbar akak awek tuan ku kahwin.

Lama dh tuan ku xbersemangat utk kuar outing amik gmbar.. mb sbb bz kot. Tp yg tuan ku paling geram sekali sbb dia xde 'WIDE LENSE'... diulangi, 'WIDE LENSE'! (bg sesapa yg xpaham psl konsep lense bole la blaja di sini). Yer ar, lense kit D80 ialah 18-135mm. Masa tuan ku beli kamera dia dulu, dia xbeli kit D70s, dia beli body jer sbb xcukup duit. So dia pun amik la body ngan lense 28-100mm. Masa beli dulu tuan ku xfaham pun psl kamera ni, dia main amik jer.. xde sape nk bg tunjuk ajar.. time tu pun dh xsabar2 sgt nk memiliki DSLR.

Xpela, mb one day kalau ada duit terpijak tuan ku nk beli lense 12-24mm yg berharga RM1800 sahaja (*pergh!).. tp bila tuan ku tgk2 balik gmbar2 lama kt akaun Flickr, terkesima la jugak sbb xsangka walaupun tuan ku xde wide lense tp still leh dpt gambar yg cun! Mungkin ada betulnya orang kata skill lebih penting dari lense, tp pd tuanku tanpa lense yg baik pun kita xleh push creativity to the limits


pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
xdpt dinafikan hobby photography merupakan hobby yg mahal... tp when it come to interest, money means nothing! (walaupun kadang2 ada meaning gak la kan, huhu)