handphone, bertukarrrr!

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


sekarang dh dekat kul 3 pagi...tuan ku nk tdo pun serba salah.. esk pagi dlm bas, confirm tdo lagi.. tp xtdo takut esk mlm xleh nk tdo (sbb pagi next day kena amik gmbar akad)..


btw, ptg td (or ptg smalam, sbb skang ni dh masuk hari baru) tuan ku pegi mines...
berhajat utk repair O2 XdaII mini beliau yg rosak sbb xde power. disyaki faktor bateri sbb caj pun xmasuk gak. so pas cine kedai tu belek2, didapati yg rosak ialah lubang usb utk caj tu..
cine tu kata payah nk repair and kos mahal (biasa ar, nk buat bisnes ckp la mcm2 rosak n susah nk betulkan). so tuan ku pun tanya klu trade bape dpt. dia kta dia bole bg rm300 jer. kmdian tuan ku tanya lg, hp ape yg boleh ditrade ngan harga tu.. first hand punya?

dia pun tunjuk ar 2-3 model hp antaranya nokia n sony eriksen. ada yg kena tmbah duit skit, ada yg xyah tmbh.. tp sume model tu xde gigi biru dan memory card.. adusss, tu yg lemah tu. kamera ada tp 2 lagi aspek: gigi dgn ingatan xde.

so cine tu pun dgn muke desprate nk jual hp pun kate: "xpe la bos, I suggest u amik ini Nokia second punya, tambah rm100 je skali ngan housing n memori kad kecik". tuan ku tgk, kamera gmbar cun, gigi ada, memori pun ada, mp3 pun sound best. then check tarikh manufactured: bulan 7/2007. wah, menarik gak ni (walaupun tuan ku buat muke cm xberminat utk trade)

pda tu beli third hand gak, dr member tuan ku dgn harga rm550. model pun model lama. lgpun aritu tgk pda tu dh menunjukkan simptom2 ingin rosak. so finally, bertukar la gak pda tu kpd hp. dan model hp tersebut ialah: http://www.nokia.com.my/A4498227 (saje buh link nk buat saspen :P)

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
fikir dahulu sebelum buang!

2 Response to "handphone, bertukarrrr!"

  1. wani ezryl * says:
    6 Februari 2008 3:59 PTG

    handphone musik, seyh~
    handphone musik~

    ;]

  2. handphone cantik murah says:
    22 Mac 2008 1:23 PTG

    Handphone ganti aja yang murah, yang penting nomornya cantik.