More than just a wedding photography...

hitam atau putih, anda yg menentukan

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


this is it! esk adalah antara hari2 terpenting dlm hidup tuan ku...
esk tuan ku akan pegi New Castle utk amik gmbar wedding... (atau selepas ditranslate, Kota Bharu, Kelantan)
few times gak tuan ku pernah amik gmbar wedding, tp kali ni jauh lebih gabra...
sbb akak awek tuan ku yg kahwin...

walau pun bkn tuan ku yg kawin pun... tp secara xlangsung tuan ku akan merasakan segala tindak tanduk tuan ku semasa amik gmbar akan diperhatikan, setiap detik dan setiap masa...
tu yg xsyok tu, sbb xleh nk be natural... xboleh nk tertonggeng2 masa amik gmbar...
and for dat reason, tuan ku terpaksa buat byk research gmbar2 kahwin and tips amik gmbar utk make sure tak 'lost' masa dat day...

rasa2nya, susah gak bg seorang photographer utk amik gmbar dgn kontrol macho...
biar pun bg seorang pemilik akaun flickr yg pro tetapi sudah pastinya situasi spt ini menjadi kekangan kepada beliau utk memastikan gmbar yg dihasilkan berkualiti dan penuh emosi (pergh, ayat manisss..)

formulanya:
lebih2 semasa mengambil gmbar, hilang kemachoan...
lebihkan gaya dan kemachoan, gmbar kurang kualiti...


pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
orang kata, be ur self... tp bila melibatkan first impression, bkn semua orang boleh jadi diri dia sendiri... sbb kita tau betapa serba kekurangannya kita. unless kita yakin dgn diri kita, percaya bhawa semua orang ada kelemahan dan orang boleh menerima kita seadanya. atau pun sbb kita terlalu bodoh kerana xtau kelemahan kita dan x bertindak untuk mengatasinya.

"ada orang percaya gelas itu diisi separuh penuh, dan ada orang percaya gelas itu diisi separuh kosong". renung-renungkan lah...

4 Response to "More than just a wedding photography..."