Ringgit Malaysia 109/gram


Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


"Awak ada RM2000 x sekarang? Harga emas tengah murah kt sini..." msg emak tuan ku kepada beliau. "Ada tu mmg le ada... tp uish, nk kena beli sekarang ke.. rasanya masih lama lg aku nk kawin" tanya tuan ku kepada dirinya sendiri sambil mengenangkan baki duit dlm asb...


Tuan ku pun pegi la mines utk survey harga emas terkini. Kebanyakkannya RM109 satu gram. paling murah, RM107 satu gram. Memang jauh beza ngan harga kt Perak yg hanya RM98.80/gram (Rumah tuan ku kt sempadan Penang Perak). Bila pikir2 balik, harga emas mmg akan naik so tuan ku pikir baik beli je la.

RM2K ditransfer ke akaun Maybank ayah tuan ku, utk suruh beli emas tersebut. Kebetulan masa beli, harga emas kt satu2nya kedai yg murah tu turun lagi RM2, menjadikannya RM96.80/gram. "Beli rantai, xmau besar sangat. biar kecik asal berat ngan loket skali. pastu gelang tangan". cmtu la lebey kurang msg tuan ku kepada emaknya.

Emak tuan ku mmg terrer.. ntan cmna la dia bole deal ngan tokey emas tu, smpai jumlah ketiga2 'komponen' tersebut genap2 je RM2000 tidak berbaki. Mesti tokey tu pun xleh nk kata apa dh :P So oleh sbb parents tuan ku kebetulan dtg KL minggu ni, dpt la tuan ku tgk emas2 tersebut spt yg diatas..
  • Biru - Tuan ku punya
  • Ungu - Abg tuan ku punya
  • Merah - tidak berkenaan

Tuanku kata...
Sape la yg bertuah bakal memiliki emas2 di atas :P

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Klu nk buat investment kt emas bole sbb confirm untung. tp kena ada kaki ar kt dlm bidang tu, br senang. tp klu dh invest dlm emas, jgn lupa zakatnya pulak yerr... btw, aku rasa berbaloi beli sbb harga dia tgh murah... lambat laun kena beli gak, and for sure harga dia akan lebih mahal!

3 Response to "Ringgit Malaysia 109/gram"

  1. s|t| Fa3zaH says:
    31 Mac 2008 6:20 PTG

    saya punya di mana??
    ;D

  2. BlankQo says:
    31 Mac 2008 11:56 PTG

    Ahmeddd... oooo Ahmeddd... :P

  3. bZz says:
    1 April 2008 5:39 PTG

    nak murah lagi berat...

    ayamas... sekilo 6riinggit.. Kalo buat rantai, mesti berat gile leher... BArulah bakal mak mertua bangga gile...

    Bijak gile bakal menantu aku nih...