Kereta apa ko nak sebenarnya??


Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


Owh, mungkin aku lupa nk bgtau... awek tuan ku dh xkeje kt UTM lagi. Dia akan smbung Master and jadi RA (research assisstant) kt UM, starting from 10th April ni. course Computer Science, tp major Software Engineering (SE). lari skit, sbb masa degree majoring Network, tuan ku yg major SE.


Btw, tuan ku tgh pertimbangkan utk amik kete.. pertimbangkan jerr... lum tentu jadi. maklumla, masa tuan ku cerita psl kereta dulu, sume org ingat tuan ku nk order dh. so aku made it clear, masih lagi dlm pertimbangan k...

Reason nk amik kete
  • abg tuan ku dh nk kawin, so susah klu xde backup plan or emergency
  • buat bisnes payah xde kete. last time kena sewa kete nk amik gmbar utk last job photoraphy
  • musim ujan xleh nk gerak xde kete
  • dh xlarat nk berhimpit n tersangkut dlm komuter klu dating
  • awek tuan ku dh de kt UM, so kena jenguk2 slalu
  • sian kt awek tuan ku, xde transport. at least leh bg pinjam ke, biar dia yg bayar bulan2 :P
  • Klu nk kawin or bertunang, xkan nk naik kete mak bapak lagi
  • Tuan ku nk retikan diri utk bwk kete semula
Reason utk xamik kete (esp. sekarang)
  • Maintenance tinggi, especially utk insuran every year
  • minyak pun sure makin naik
  • Gaji kecik, takut xmampu nk pakai (high risk). nk kumpul duit beli gadget2 idaman, n nk kumpul duit kawin lagi

Aku yakin tuan ku akan amik gak satu hari nnti, Insyaallah. tapi utk amik waktu skrang, mb terlalu risky. Dengan income and expenses yg ada sekarang, bukan xmampu tp takut xde backup money. lagipun xde choice kete yg terbaik buat masa ni dgn kemampuan yg ada.


Tuanku kata...
  • Kancil - out. stok lama
  • Kenari - out. stok lama, n aku xske design dia
  • Viva - klu nk beli low spec, ok. nk beli medium or high, dh xberbaloi ngan harga. tp stok ada byk, leh dpt dlm seminggu and ada rebate RM2600 (kt showroom aku tanya ahad aritu)
  • Saga - aku xbrape ske ngan design dia yg cm xstabil. body besar, tayar kecik, bontot pelik. klu beli pun mb aku modify exterior dulu; kos lagi. Tp harga asal dh cun
  • Savvy - design xgemar, lgpun ada kes stok savy ditarik balik skang
  • Myvi - design lawa, interior pun ok. cuma aku pk, dr aku amik myvi baik aku amik persona, sbb space dlm yg lebih luas
  • Persona - design cun, engine pun best, interior lawa n besar. the best choice ngan harganya. but still agak risky dgn nilai byr bulan2nya..
  • Gen2 Facelit CPS - kereta idaman aku so far. interior n exterior sgt best. harga pun berbaloi ngan apa yg dpt. sama cm persona, nilai bulan2 nya tu yg agak belum mampu.
Itu pilihan yg aku ada dengan kemampuan aku ar... klu aku terlebih kaya, xpandang dh kete2 ni :P aku pikir, kalau susah sgt pilih, beli je yg murah dulu utk awek aku pakai. pastu bila dh de rezeki lebih skit, aku angkat la Gen2 plak, huhu

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Fikir dulu sblm beli! fikirkan, kehendak or keperluan?

3 Response to "Kereta apa ko nak sebenarnya??"

  1. bZz says:
    1 April 2008 5:35 PTG

    Saga baru nampak je body bodoh. Tapi body dier tahan. Macam savvy. Cuma bentuk je lain pesen sket. And member ing kata... Saga pickup gile naik bukit. Cam iklan dier kat tv ngan syed muzafar tu...

    Welll cost effective... sure saga. Perodua... ramai kata. Kete maybe murah. Kos lain maybe lagi mahal dari proton.

    Lagi murah, beli kereta sorong...

  2. wani ezryl * says:
    2 April 2008 6:01 PTG

    saga tu mcm waja versi mini ahax.

    savvy dgr skang da turun harga pastu ada model yg dipermajukan *kahakaha tp kite lupa nm dia mls nk check* :P

    beli gen2 la, tgh promo kat showroom ni ahax *mcm kite plak agen penjual*

    ::)

  3. ch|nan Says:
    2 April 2008 7:53 PTG

    gua ada 1 choice lg...kalo jd laa..
    ayah mayb nk lego keta dia kt gua,so, temporary..lu pkai keta gua...gua akn cr modal utk repair keta gua 2 dlm masa terdekat nih...mna dpt duit...lu jgn tnya k..nk jual syg beb PEH47 2...byk jasa kt mak, ayah, gua, arwah cik iti, arwah atok abah,arwah atok misai even lu n adik bradik kita pn byk jasanya tol x???

    ni suggestion jer...act gua syg nk jual keta 2...enjin tip top lg beb..bnda2 yg nk kna tuko:
    1. absober n spring dpan blkng (jgn pkai sport spring cam gua..naya!!!)
    2. rubber boosh kt lower arm blkg...booosh 2 rm60 jer..upah mahal nk mampos!!!
    3. clutch plate..rm300+

    gua rsa nih jer major problm keta gua tuh..so +- rm 1200-1500 gua perlukan..n sbb gua dh start bisnes nih..gua akn repair dlm msa tdekat nih..lg pn gua nk kawen..smpi masa mmg kena tuko keta...n kalo lu nk bg keta 21 kt pp plak bla lu nk bli yg baru, bg je la..

    so...bak kata nabil 'LU PIKIR LA SENDRI'...gua cma bg cdgn..

    payment, blkg citer..lu ada sen..lu byr..