electronic mail aka email

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


masih teringat lagi email tuan ku yg pertama, faridiqbal@hotmail.com (dh pupus) yg dicipta oleh cousin tuan ku bzz pada tahun 1998 (tima kasih bzz). wpun masa tu tuan ku tahu n tertanya2 itu email dan apa faedahnya, tp terima kasih la byk2 kerana mendaftarkannya. password pertama: 'awid' :x


sepuluh tahun kemudian, tuan ku tidak lagi ragu2 mengenai apa itu email dan fungsinya. malahan pada hari ini, tuan ku 'terpaksa' handle hampir 10 akaun email utk tugasan peribadi dan bisnes (tp satu pun xde guna hotmail.. hotmail sucks :f)

namun dlm byk2 tu, hanya 2 domain email yg paling penting dlm hidup tuan ku... @gmail (yg paling tuan ku ske, sbb load laju -primary) and @yahoo (utk YM and flickr -secondary). almost sume internet activity guna email ni.

so cmna tuan ku handle email yg banyak ni? caranya ialah dengan meng-auto-import kan email2 tersebut ke email gmail beliau. kcuali email @yahoo je xleh nk auto-import, sbb free account (yahoo ni berkira sungguh lah :().

kelakar kan.. kenapa la kita perlukan byk sgt alamat email dlm hidup kita... korang plak cmna? bape byk alamat email yg ada?

Tuanku kata...
aku sgt ske email gmail. lgpun dia support pop3 n smtp. yg aku frust ialah sbb xdpt nk claim address faridiqbal@gmail.com utk formal purposes. so tpaksa la aku guna faridiqbal@yahoo.com utk resume aku wpun xbrape ske sbb xsupport pop3 utk auto-import.

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
semua perkara bermula dgn langkah pertama. beranikan lah diri anda utk membuat langkah pertama tersebut (utk perkara yg baik jer tau), kerana tanpa langkah tersebut pasti tiada langkah kedua dan seterusnya. dan sekiranya langkah pertama itu menterjebakkan anda kepada jln kerosakan, maka ketahuilah bahawa masih ada langkah pertama utk berubah.

btw, ape kena mengena iktibar di atas dgn post aku kali ni???

3 Response to "electronic mail aka email"

  1. ofleza rensco says:
    13 Jun 2008 1:35 PG

    ark?? blog ngan tuan die saling meng-konpius2an..ngeheheh! aku ade sket je emel..ade 3 je..gmail..yahoo ngan company pnye..so no sweat sgt la.. :)

  2. BlankQo says:
    13 Jun 2008 1:55 PG

    haha, biasa la.. tuan ku ngan blog org yg sama :P

    ok2, dh btulkan. aku blum abis review, ko dh comment... tu yg ada kesalahan tu.. pantas sungguh ko ni ben :)

  3. wani ezryl * says:
    13 Jun 2008 9:32 PG

    kite pon dlu2 time skolah first email pkai hotmail. siap guna nama penuh lg! melampau. hahaha xP

    skang pkai 1 yahoo mail je. ingat nk buat 1 gmail account but tggu free a *pemalas wani* :P semua urusan pkai yahoo, even yg formal. mesti org2 formal menyumpah2 apsal laa budak ni punya email address camtu. hahaha.