Version 3

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.



genap 4 bulan templates lama digunakan..
so arini tuan ku take time utk update gui aku skali lagi..

menjawab soalan putera cmna nk update template blog..
utk blogspot, ada 2 konsep. satu 'classic template', satu lagi 'xml template'..
utk 'classic template' better ko tanya mama wani, sbb dia guna yg tu...
tp susah skit kot nk update pakai tu.. sbb tuan ku guna xml je senang.
senang nk apply, n senang nk maintain. 

kt blogger.com tu, pilih blog korang...
tekan layout > Edit HTML.. kemudian upload fail xml..
fail xml tu korang leh dpt byk kt internet, free...

Tuanku kata...
aku pun xreti cmna nk buat sendiri fail xml tu.. sbb malas nk blajar n buang masa :P
nway, like i said bfore.. it's time to change!

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
kemaskinilah blog anda selalu

5 Response to "Version 3"

  1. BpK AyAM zainal says:
    12 Jun 2008 1:39 PG

    hahaha...penat lelah blanko mencari templete...bejaya jumpa yg berkenan di hati...nick mama wanie tu da official ke?hehe

  2. BlankQo says:
    12 Jun 2008 2:00 PG

    nick 'mama wanie' is now officially official... (ape punya ayat daaa :P)

  3. Put3r@ says:
    12 Jun 2008 7:51 PG

    apsal mama?"ummi"lah baru Islamik,x pun "mamee" je...
    Blanq,aku dah test buat cara ko ajar tu, tp lupa nk backup, hilang yang lama,abis ar widget kena wat balik.Position untuk post yang lama pun lari.isk..isk..

  4. wani ezryl * says:
    12 Jun 2008 8:05 PG

    wahh punk-rock betul blog ni. avril lavigne sungguh ;]

    haa prob xml template ni, usually kalau nk ubah baru, widget2 tu mmg hilang. tp blogger ada drag and drop je kn. so senang sket. ^^

    kite ske pkai classic sbb senang nk alter, -->pkai css je. xml nenek xtau, nak. hahaha.


    p/s: mamee wani sounds gud. lolx.

  5. BlankQo says:
    12 Jun 2008 10:04 PTG

    sori kengkawan, lupa pesan kt korang suh buat backup dulu.. huhu...

    actually widget tu kita leh kekalkan. copy kod widget dr template lama, n paste kt kod template baru. pastu baru apply...

    dun wori, aku pun dh kena gak dulu :P