Highway KL-Putrajaya

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


"owh crab crap, 6:15pm dh. kul bape nk smpai putrajaya cmni..." keluh tuan ku dlm hati.. beliau kena pulang kan kereta abgnya asap. mau 40-45 min lagi br smpai putrajaya.


tuan ku tolong awek dia pindah barang dari Gombak ke Bangsar harini. atas faktor hujan dan jem, maka tuan ku telah lmbt smpai ke Bangsar. Abg beliau telah kol 2-3 kali, tanya bila nk smpai putrajaya utk pulangkan kereta so dia bole blk umah. mb atas faktor rindukan isteri hari yg semakin lewat.

then on daway ke putrajaya tu tetiba tuan ku terasa nk naik highway KL-Putrajaya. Beliau xpernah lagi naik highway tu, sbb dulu motor xdibenarkan masuk (kira tuan ku ni ketinggalan zaman gak la, sbb org lain hari2 naik highway tu). So, dgn keadaan gamble, xtau bape kena bayar n kuar kt mana, tu tuan ku deras memasuki highway tu dr Kuchai Lama pd jam 6:20pm, dgn harapan akan smpai putrajaya lebey cpt.

Pada opinion tuan ku, it's the best highway yg pernah beliau lalu kt Malaysia ni. better than PLUS. 3 lane all the way, pemandangan yg indah (lalu tepi bangunan tinggi2, n nampak city from above), jalan yg berombak (naik bukit turun bukit). Rasa cm drive kt luar negara jer, except the sign board still 'malaysian'... 80Km/j.. 90 Km/j... 

Gile ape highway best cmtu bwk 80-90Km jer. tanpa mengendahkan papan tanda tersebut, tuan ku lantas menekan minyak laju-laju, mencecah 120-130KM/j. perghhh, heaven gile rasa (tingkap terbukak, angin yg masuk xlg ibarat sepoi2 bahasa). dh la xbyk kenderaan.. mmg terbaik ar!

finally smpai kt tol keluar putrajaya. dengan menggunakan smart tag yg disediakan bersama kereta, board mempamerkan RM2.50. tgk jam, 6:30pm. ringgit malaysia dua ringgit seteng utk menjimatkan masa dari 40min ke 10 minit! lebih dari berbaloi!!! (err, yg tu klu bwk 120-130KM/j k). dh la xde jem, pemandangan pun indah (maklum la, time tu matahari nk terbenam. damn, xsmpat amik gmbo masa tu).


Tuanku kata...
after met my bro, it takes 25 minutes more to back home naik motor... apsl la xde highway straight Balakong-Putrajaya :P. btw, still not recommend rempit-ers naik highway tu. wpun cpt, tp korang akan rasa lama gile seolah2 xkan smpai ke destinasi. +agak merbahaya bagi penumpang motor sbb kenderaan laju n xbyk R&R.

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Biar lambat asal selamat. tp lately lmbt pun dh xselamat dh... tgk internet malaysia, masih menggunakan peribahasa "biar lambat asal selamat"... selamat la sgt. ntah bila la org malaysia nk berubah???

2 Response to "Highway KL-Putrajaya"

  1. BpK AyAM zainal says:
    22 Jun 2008 1:19 PG

    pandu cermat, jiwa selamat :D

  2. wani ezryl * says:
    22 Jun 2008 8:42 PG

    tu la, kite xfaham kenapa ada some malaysians yang sanggup redah laluan yang jam semata2 nak elak tol. diorang tak fikir minyak keluar melimpah2 tu hahaa.

    and yah, ade ke patut highway 80km/j? ini xpatut! kami protes! ahax (kalau duduk lane tengah bwk 80km/j sure dpt 'jari' percuma frm other drivers lolx) xPP