Selkom Indon

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


[[ ringtone berbunyi.. dadada... ]] <-- actually bunyi dia lg best arr


from +6287842815846. rasanya ni no Indonesia. probably cousin tuan yg berada di Indon kol, meminta bantuan mengenai laptop. sbb last week dia antar msg, tuan ku xreply :P

dengan penuh kemusyikilan dan sedikit rasa bersalah sbb xreply msg, tuan ku pun mengangkat panggilan tersebut. "Hello..."

"Ya, hello. Kami dari 'selkom', ingin memberitahu pihak tuan yg tuan ada memenangi wang tunai sebanyak 10,000 rupiah ringgit. adakah tuan telah mendapat mesej sedemikian??"

uish, sejak bila org selkom cakap indon ni... adakah selkom telah kehabisan kredit lalu terpaksa mengekol dari indon??? situasi ini trus mengingatkan beliau terhadap post scam petronas dr indon dulu.

"... Sekarang ini, ada msg penipuan mengenai kemenangan sebegini, langsung kami trus menghubungi tuan menggunakan talian. Jadi kami mahu tuan reply sms yg tuan terima ke nombor tersebut kerana kami mahu memberikan wang tunai tersebut hari ini juga. Ada ya menerima msg tersebut?"

dulu after msg petronas mmg ada dpt gak msg cmtu, tp tuan ku delete trus. oleh sbb malas nk layan, so tuan ku pun kata "Ya, ya... ada terima..." sbb nk cpt habiskan perbualan takut kena pukau.

habis je kol, tuan ku trus check baki yg baru saje di topup smalam. nasib baik masih ada, sbb klu bca email2 forward tu, mcm2 cerita karut dgr (kena panggil mythbuster). nway, nasib baik tuan ku ada gak tau info2 psl scam ni... at least xde la kena tipu...

Tuanku kata...
Wondering klu org yg dia kol tu makcik2 kt kampung... mau satu kampung terkejut makcik Timah menang 10,000 ringgit. and kesian kt makcik Timah sbb kena tipu...
btw, mana diaorang dpt no aku ni??? dia ingat aku ni miskin kaya sangat ke sehingga gila kan sgt 10000 rupiah ringgit.

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
nk berniaga boleh, gunakan cara yg halal. and jangan gunakan kelebihan+ilmu yg Allah bagi tu utk disalahgunakan atau menganiaya org lain.

9 Response to "Selkom Indon"

  1. bZz says:
    17 Jun 2008 11:47 PG

    Huishhh... ada org cete. Kita angkat call... terus mati. Org nak test power dier dari indon guna handphone! Wowww!!!

  2. wani ezryl * says:
    17 Jun 2008 5:29 PTG

    kite pon ada dgr pasal angkat telefon pastu mati tu. camne lah tu hohoho. (xbaik a bomoh indoo.. kesian org tu xpasal2 je)

    btw yg selalu tertipu ni mmg makcik2. padahal dah diwar-warkan kat media, byk kali pulak tu. still nk percaya dgn scam mcm ni. (geleng2 lutut)

    :P

  3. BlankQo says:
    17 Jun 2008 5:46 PTG

    uish, pas angkat tipon trus mati...
    ..
    ..
    [kaget sebentar...]
    ..
    wah, pasni no indon kuar, aku xnk angkat ar...

    sori izyan, gue ngak mau ngomong lagi sama lu guna hp kerna lu duduk indon... hehe :P

  4. ofleza rensco says:
    17 Jun 2008 8:23 PTG

    aku ade dgr jgk..tp versi laen kot..maid membe aku cite..membe aku ckp tatkala die blk umah maid die tgh teresak2 nangis kat dapo..tny nape..die bgtau adik die kne santau dpd tpon cmtu..die kate kt tpon tu no tu akan kuar as font warne merah [klu hp yg screen die kaler boley la kot..tp klu hp black and white camne ek..haha!] pastu bile angkat kuar darah thru hp tuh then adik die muntah2 darah..canggih tul sihir skng ek..ley transfer2 thru packet data..psnie pe lak kot..thru http, ftp etc. plak agaknye..

  5. wani ezryl * says:
    17 Jun 2008 10:04 PTG

    haa crite yg kite dgr sm dgn crite ben ah. yg keluar no kaler merah tu. jahat gle santau pkai telefon. pa pe hal angkat telefon bc bismillah. hee :]

  6. zainal Says:
    17 Jun 2008 10:40 PTG

    huhu...sesunguhnya percayaan karut adalah tahyul dan tak boleh diamalkan oleh umat manusia kerana ia akan memudaratkan kaummu sendiri...jangan biarkan diri anda dia diselumbungi misteri.

    kata-kata zainal abidin

  7. BlankQo says:
    17 Jun 2008 11:03 PTG

    aku ingatkan kata-kata Zainal Arifin Ismail... rupa2nya kata-kata Zainal Abidin Deraman :P

  8. fyroo Says:
    18 Jun 2008 2:27 PTG

    hi,

    i would like my website www.fyroo.com to be review by your blog. how much does it cost?

    also if possible to exchange link?

    please contact me at support@fyroo.com

  9. wani ezryl * says:
    19 Jun 2008 11:37 PG

    eh benda ni sbnrnya cerita palsu. ada keluar berita hari tu. harap maklum.

    (kitorg xpercaya tahyul la, zainal. but santau happens, so..)

    :P