Cara menjaga hamster dengan betul

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


Makanan Hamster

ok, aku mengaku aku tipu... yg sebenarnya aku pun xtau cmna cara nk jaga hamster, apetah lagi cara menjaga hamster dengan betul. mb korang leh studi sendiri kt hamster Land. :)

mlm smalam pak long n mak long tuan ku dtg umah, utk kasi hamster mereka suh tuan ku jaga. diaorg satu family pg sabah slama seminggu. oh, tuan ku mmg xreti beramah mesra dengan binatang.. huhu. hamster mereka satu je, tp ada byk nama... ada yg panggil Cekudut, ada gak panggil Menyut. tuan ku panggil? "Woi! woi! nk pegi mana tu??"

sepanjang pemerhatian, Menyut ske tido... (sbb tu dia agak gem-uk kot :P) so nk bagi dia xtdo, terpaksa la kaco dia.. tuan ku dh kena gigit skali (wuhuuu...padan muke) tp beliau (menyut) sangat mesra ngan orang ramai dan rakyat jelata. kengkadang biar dia jejalan kt luar melihat persekitaran dan kawasan2 pedalaman. mgkin beliau ditakdirkan lahir utk menjadi wakil rakyat yg berjiwa murni... huhu

Inilah Menyut
beliau bernama Menyut aka Cekudut

Rumah Ku Penjara Ku Google Earth
rumah menyut dari pandangan google earth dan tepi

Tuanku kata...
yg penting skali masa pulangkan, kena pastikan beliau masih bernyawa... (dgn gaya pembunuh binatang bersiri bercakap :P)

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
- jangan bunuh binatang sehingga anda dibunuh binatang
- jangan memakai baju berasaskan kulit binatang
- sayangi binatang seperti anda menyayangi baju kesayangan anda yg berkulit binatang

9 Response to "Cara menjaga hamster dengan betul"

  1. kaizenDaGreat says:
    24 Julai 2008 8:09 PG

    yg penting bagi makan on time, bersihkan tempat... ~oooiii, ape bau hancing ni??? dah berapa kurun ko x bersihkan umah menyut??? (sambil memicit idung).. ;P

  2. wani ezryl * says:
    24 Julai 2008 8:19 PG

    hahh xboleh pakai baju kulit binatang?!! *seraya mencampakkan kot kulit lipas jauh2 ke luar rumah* :PP

  3. dR rA1z Says:
    24 Julai 2008 9:55 PG

    huhu.. menjd penjage cudut upenye.. hehe.. practise lar.. aplication sme cam jage anak.. haha... bg mkn,minum, bed time story utk tdo ;p

  4. faezah Says:
    30 Julai 2008 12:26 PTG

    haha...
    idop lg tak??
    kami sudah pulang....

  5. BlankQo says:
    30 Julai 2008 3:27 PTG

    sudah pulang? Alhamdulillah..nasib baik cpt.. klu tak, xtau la ape nasib menyut :P

  6. Tanpa Nama Says:
    25 September 2009 8:03 PTG

    nape menyut/cekudut sowang2..dye x dew kawan kerrr...cian dye...menyut2 jantan kew betina..kalo dye ade teman istimewa,mesti dye da ade anak....

  7. Tanpa Nama Says:
    30 Disember 2009 3:26 PTG

    belajar banyak

  8. LyDiA92 says:
    2 November 2010 7:49 PTG

    hmster to spesis hamster biase je kn?

  9. Jom Kenal Hamster says:
    14 Mac 2012 11:44 PG

    bape kali hamster jenis syirian boleh branak dalam setaun yer??