Tinted kete

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


ini adalah cerita semalam...

"Bajet dalam rm300-400, so cmpur voucher rm150 harga dlm lingkungan rm450-550" kata tuan ku pada aweknya. tanpa berfikir panjang, mereke trus menuju ke kedai tinted kete kt seri kembangan.

"Kta ada yg murah punya, tp itu cuma bg kaler jer xde UV protector. yg tu you xpayah bayar pape sbb voucher you boleh cover. tp kta xrecommend la yg tu. yg kta recommend ada 3 jenis, jenis A, B and C. klu jenis A you perlu tambah RM400, jenis B RM650, and jenis C RM1000 lbh." kta amoi tu smbil suruh tuan ku n awek dia rasa perbezaannya setiap jenis tinted.

"Itu pun kta dh bg after discount. klu you tgk brosure ni harga asal jenis A RM800, jenis B RM1300 and jenis C RM2000 lbh. Skrg ni, klu you dpt kete baru, you bole pg post office trus amik rebet RM625 then you dh bole amik gred B punya, tmbah skit shj" iklan amoi tu lagi. "Plus, kta ada 5 tahun warranty and klu JPJ saman pun you boleh dtg sini n claim balik duit kt kita"

Tuan ku: "Kalau yg RM400 tu apa kaler you ada?"
Amoi: "Itu kita ada kaler hijau dengan biru jer..."
Tuan ku: "Hijau ngan biru jer ade? Silver or hitam xde???"
Amoi: "Silver kta ada utk jenis B jer. you punya kereta apa warna???"

"kete kaler silver, nama kete pun SILVER... xkan tetiba tinted kaler hijau..." rungut tuan ku dalam hati sambil berkerut muke...

Amoi: "You punya kete kaler silver, you amik tinted kaler silver la.. baru cantik maa!!! lgpun, ini gred B bila lagi panas, org luar lg xnmpak dlm. cmni, klu you mau pasang skrang, I bagi discount lagi RM50 utk jenis B so harga dia cuma RM550. beza cuma rm150 je dari gred A. I jamin satu jam setengah confirm siap!"
Awek tuan ku: "Cmna???"


Tuanku kata...
- damn punya amoi... xpsl2 ktaorg tpaksa amik gred B, nk kaler SILVER punya psl. lari budget. duit rebet kete yg baru amik sblm pegi kedai tinted tu pun abis sekelip mata. sib baik dia buat no plat kt cermin tu lawa n ada logo myvi.
- owh, tinted SILVER brand Raytech, sbb dpt voucher utk brand tu. klu x jangan harap nk cr brand yg mahal2
- aku mmg xde masa nk survey2 tinted kete... mmg plan klu aku pg, satisfied... then aku pasang trus.

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
jangan gunakan rebet kereta anda untuk tujuan lain selain membayar insuran kereta tahun depan kerana kerajaan bagi rebet tu utk membantu anda membayar insuran. dilarang sama skali ikut tindakan spt dlm cerita di atas. sekian terima kasih