Penggali Emas

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


kadang2 tuan ku tercari2 di mana titik pertemuan antara programming dan design? owh, bila develop website! erm, acceptable tp actually tuan ku dh jmpa bidang tu cuma x master je lagi. xsangka hampir setahun dh berlalu ketika tuan ku menemuinya. So the research now re-continue...


Rebuild Digger

Inilah dia pet projek tuan ku skang. titik pertemuan design dan programming = developing game. Since tuan ku xde idea utk buat game apa, dgn skill utk programming game yg sengal lagi so dia kta "Let's start from the easiest!" dgn me-re-program game2 lama...

Game yg lucky ialah Digger. pernah main? for those yg oldskool-er cm tuan ku sure penah main game ni. game ni telah dibangunkan pada tahun 1983, a year before tuan ku born yet still tuan ku masih xreti nk buat game tu. So tugas tuan ku mlm td ialah utk retrieve all resources from the game (dengan mem-print screen-kan animation n graphic game tu satu persatu) n buat research psl game tu.

bagi sesape yg nk try main original game tu boleh la download kt sini, sbb xde jaminan tuan ku akan dpt menyiapkan game di atas (bergantung kpd tahap kerajinan). bg sape2 yg nk membantu dlm proses pembangunan, bolehlah menyumbangkan USD$100 sbb nk beli lesen TGB software tu... huhu

Tuanku kata...
wish me luck k! :)

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
tempat bermain lagi dikenang... inikan pula game yg dimain

2 Response to "Penggali Emas"

  1. wani ezryl * says:
    28 Ogos 2008 1:21 PTG

    whoo cool ok design game! xD kite adalah terkedek2 lg dgn programming ni T_T

    wahaha tgk gmbr from 2007 entry tu, perasan x;
    1-gambar lama : komputer lg bsr drp ko.
    2-gambar baru : ko lg besar drp komputer.. lolx :P

    semoga ko sukses &one day akan hasilkan game made in malaysia! xD

  2. kaizenDaGreat says:
    30 Ogos 2008 9:50 PG

    kalo ko nak tester, panggil je aku ngan wani! hahahaha
    [tp, ada la bayaran... belanja makan suda... si wani tu kan food lover.. ;p]