Cara kejut bangun sahur dengan berkesan

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


Ucapan Salam Ramadhan

aku dpt ni dr email tuan ku.. mb ada yg dh penah baca but just sharing bersempena ramadhan :)

Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur..camni antara caranya..
  1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..
  2. sentuh bahu org tidur tu..dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia....
  3. renjis air kat muka dia...sambil panggil nama dia...
  4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama dia...
  5. tutup kipas/air cond

kalau tak berkesan:

  1. jerit nama dia kuat kuat...
  2. gigit ibu jari kaki dia..cam antu toyol gigit
  3. simbah air sebaldi...kalau boleh air rendam baju dalam korang
  4. tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
  5. goyang badan dia kuat2 then jerit gempa bumi! gempa bumi! tsunami! tsunami!
  6. jerit api! api! api!
  7. letak kfc ke mcd ke xpun ikan patin masak tempoyak sebelah hidung dia..bgi ambik bau sikit

tapi kalau masih tak berkesan:

  1. pergi kat telinga dia....then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia byk kali...
  2. pergi kat dia, baca je surah yaa sin!

tapi kalau masih tak berkesan gak...ni je la cara terakhir:

  1. panggil je orang masjid/surau untuk uruskan...kerana tuhan lebih menyayanginya dia...

Tuanku kata...
- susahnya nk bgun sahur bila xhidup bekeluarga ni...
- skang amik jalan selamat sahur pukul 12am (sahur ke tu??)
- makanan rutin, roti gardenia ngan nugget+hotdog
- selamat menyambut ramadhan n jgn ponteng pose

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Sesungguhnya (sahur itu) mempunyai berkat yang diberikan Allah kepada kamu sekalian, maka janganlah kamu meninggalkannya.

13 Response to "Cara kejut bangun sahur dengan berkesan"

  1. wani ezryl * says:
    3 September 2008 8:10 PG

    lolx yg meninggal dunia tu mmg difahami la. yg tido mati xbangun2 tu.. sampai kne simbah air dgn baca yasin.. ekeke :P

  2. kaizenDaGreat says:
    3 September 2008 8:31 PG

    aku rase die meninggal sebab org simbah2 air kat die. kebarangkalian die lemas dalam tidak sedar adalah tinggi... ;p
    kejutkan elok2 sudah... sok die bgun marah2 sebab xkejutkan die sahur... ko suruh die tunggu buka je... ;p

  3. ch|nan Says:
    3 September 2008 9:21 PG

    mmg dpt drasakan 1 nikmat apabila bukak mata utk bersahur, makanan tlh terhidang ddpan mata...wahh..manyak syiok ooo...xterungkap ngan kata2 sbb msh mengantuk...huhuhu...errr..bab bersetubuh disiang hari 2...sbtlnya boleh TETAPI...perlu lah berbuka puasadahulu dan wajib membayar khifarah@dam..tp bkn dam haji yer...

  4. Eiyna says:
    3 September 2008 11:08 PG

    -pe guna ade hpon 2 klu xleh kejut sahur..huhu..agak2 klo miskol2 suh bgun sahur tp xbgun2 gak nak wat canner ekk??

    -wah2...baca tuan blog ni sahur cara org kaya2...perhhh ari2 sahur roti+nugget+hotdog.....xpe la..mknla semakan2nyer cuz pas kawen sure tuan blog nti xrse mkn cenggitu...;p

  5. BlankQo says:
    3 September 2008 12:18 PTG

    wani --> tu nk bagi insaf skit smpai org tu bangun ;P
    kaizen --> maunya x lemas... sebaldi tu :D
    chinan --> wah, mengambil berat tentang permasalahan bersetubuh di siang hari.. haha :P
    eiyna --> 2 hp xleh kejut sahur.. mb 3 hp baru cukup kot :P pas kawin ada org tlg masakkan utk sahur.. hehe :)

  6. Fizie says:
    3 September 2008 12:36 PTG

    Tumpang lalu...Tumpang lalu..xmampu nak amalkan sebab memang xada orang kejut..@ jaga..

  7. dR rA1z Says:
    3 September 2008 2:30 PTG

    haha.. care menarik tapi cam tak jalan bg org yg dok bilik sorg saje cam saya.. first day bangun sahur sbb katering yg kejot anta food sahur.. 2nday tak bgn sbb kater tu dah tak jual sahur lagi..huhu..3rday bgn sbb kawan miscall 18 kali + kaki sakit akibat jahitan =) ok lar...

  8. eM-BerG says:
    4 September 2008 3:00 PG

    err.. camner kalo sumer harapkan kiter utk kejutkan diorang sahur tp kiter xde tmpt mengharap? kasik komen sikit slaku pakar..

  9. kaizenDaGreat says:
    4 September 2008 8:46 PG

    ingatlah kengkawan, yg membezakan puasa seorg muslim dengan kafir adalah bersahur... so sahur adalah satu tanggungjawab... pepandailah susun hidup sindri ;p
    ~ mari bangun dan teguk air kosong dengan roti!!!!

  10. BlankQo says:
    4 September 2008 12:25 PTG

    fizi --> dh tau cmtu, kawin la cptttt
    dr raiz --> owh, rupa2nya kita mesti dimiskol sbyk 18kali br leh bangun sahur!
    emberg --> cadangan saya ialah.. berhenti berharap!
    kaizen --> sahur tu tanggungjawab, ermmm betul tu!

  11. ch|nan Says:
    4 September 2008 4:17 PTG

    tahun nih ada e-kad ker x??

  12. BlankQo says:
    4 September 2008 4:22 PTG

    ch|nan --> ohoo, ada n dh siap.. tp kad raye taun ni commercial punya design. utk family xbuat lagi :P

  13. 文章 says:
    11 Ogos 2015 3:24 PTG

    餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問