Tuan ku, Tuanku

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


kt area opis tuan ku ada 2 masjid. lets call it Masjid Kem (sbb terletak dlm kem sg besi) and Masjid bkn kem (xtau nk panggil masjid pe). td tuan ku pg ke Masjid bkn kem utk solat jumaat <-- ok, tp kenapa ayat2 ni nmpk cm copy paste dr post sblm ni???

tuan ku pun pg la masjid cm biasa menaiki motonya. tetiba tuan ku terkejut kerana ada polis trafik buat road block kt pintu masuk masjid (tuan ku: tidakkk! aku xpakai helmet). namun polis tu xtahan, instead dia bg arahan ke tmpat parking (tuan ku: wah, bgus klu de polis trafik kt masjid tiap2 mggu :P). owh, rupa2nya somebody yg 'ternama' dtg masjid tu.

not until abis jumaat, br la tuan ku tahu sapekah org ternama tu dr slide presentation yg tertulis "Daulat Tuanku!" (ok, skang dh jd pening... lets define balik words kt blog ni. Tuan ku (ada space) means tuan kpd blog ni, and Tuanku (xde space) regards to agong ok!). Yer, org tu ialah Yang Dipertuan Agong Malaysia ke 13, DYMM Tuanku Mizan Zainal Abidin dan baginda solat jumaat bersama2 tuan ku di Masjid bkn kem.


It takes a while utk Tuanku melayan rakyat jelata (coz everybody nk salam beliau kan.. termasuk tuan ku). After all, he is 'somebody' dat is very important to the country. Daulat Tuanku!

Tuan ku kata...
 - Yes! dpt salam agong!
 - Tuanku adalah berjiwa rakyat, bagus!
 - I can see tired from his face, being lambang kedaulatan Malaysia
 - now aku tau nama masjid bkn kem tu ialah Masjid Al-Muqarrabin
 - kereta Tuanku xde no plat... no need to mention why!
 - the situation made me not feel regret with a small decision I made bfore pg solat jumaat (I'll story later)

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
diharap kaum lelaki semua dptlah selalu pg solat jumaat. tp niat mestilah nk jumpa Allah, bkn nk jmpa Tuanku

9 Response to "Tuan ku, Tuanku"

  1. Eiyna says:
    5 September 2008 3:09 PTG

    Alhamdulillah...slalu kalo niat baik2 musti yg baik2 akan datang... tahniah tuan ku blog... dpt slm Tuanku;p

  2. eM-BerG says:
    5 September 2008 4:18 PTG

    braper byk daa masjid kat situ.. dulu m nak semayang jumaat pon dah ponin

  3. BlankQo says:
    5 September 2008 4:22 PTG

    eiyna --> mekasih x2 :)
    emberg --> ada 2 masjid je kt umah tu. kt opis pun ada 2 masjid gak. post kali ni cite psl masjid kt opis

    *owh, nnti sy uploadkan youtube video agung di masjid berkenaan -skang xde kabel nk transfer video

  4. wani ezryl * says:
    6 September 2008 8:16 PG

    penat tu YDPA salam2 semorg. patut diberikan tepukan!! xD

  5. kaizenDaGreat says:
    6 September 2008 9:27 PG

    jangan lepas salam agong ko xbasuh tangan sudah... nak amik keberkatan baginda.... ;p
    ~wah, sangat best kelihatan di situ

  6. BlankQo says:
    6 September 2008 12:13 PTG

    wani --> yer, mmg muke dia nmpak penat gile.. dh la sume org salam nk cium tangan :P

    kaizen -->eh basuh, tp lmbt skit ar :P rugi ko xpg smayang jumaat kt situ.. huhu :P

  7. saya says:
    8 September 2008 9:59 PG

    blog..lenkali if tuan mu pegi mesejid jumpa Tuanku tu..srh tuan mu kemsalam kat tuanku tu ye. mwauhahaha...

  8. ziha Says:
    8 September 2008 11:11 PG

    pak lah ke yg jadi driver Tuanku tu??

    muke mcm Pak Lah tp takut salah org...hehe xp

  9. BlankQo says:
    8 September 2008 2:18 PTG

    saya --> baiklah saya, saya akan bagitau nnti :P

    ziha --> aik, xkan paklah nk jadik driver plak.. mestilah bkn dia.. huhu