Belajar SLR: Kita mulakan dgn Shutter

Masa aku memula blajar dulu, ni la shutter n aperture ialah dua benda yg aku blajar mse start gne slr. aku blajar benda ni kt internet before aku ada slr... so mmg pening giler ar. but it's a gud initiative tul x? so klu korang dh de slr, kira lucky la kot... senang skit nk blajar.

Owh yup, aku punya tutorial sume akan based on Nikon body... since I'm Nikonian. pengguna slr lain cm Canon, Sony, Olympus, Samsung dll bole jer nk blajar sme, tp kne carik2 skit la kt mne nk adjust setting tu... huhu. N sume yg aku ajar ni mengikut kepahaman aku la... klu salah tolong jolokkan :P

diajar dlm bahasa nikon je ok :P

First, shutter. Shutter mengikut kepahaman aku ialah bape lama kita biarkan filem (atau skang kita guna sensor) terdedah kepada cahaya. maksudnya, lagi lama shutter korang tu dibuka, lagi banyak la cahaya masuk... ada faham??? Shutter boleh disetting bila mode S atau M digunakan. (S ialah Shutter Priority dan M ialah manual -sila lihat kt kamera korang)

ni la huruf S dan M yang aku cite tu td

Shutter ni dia tulis kt kamera dlm bentuk 1/250, 1/60, 2" dsb. 1/250 tu bermaksud 250 mili second. 1/60 ialah 60 milisecond. maksudnya tempoh shutter tu dibuka xsampai sesaat pun. yang 2" plak bererti 2 saat. kalau 30 saat dia akan tulis 30"

soalan brape lama nk bukak shutter tu adalah bergantung kepada situasi keaadaan mse korang nk amik tu... adakah siang, adakah malam, persekitaran terang ke.. gelap ke.. aperture brapa, iso braper dll lagi... xpe, yg tu nnti aku terangkan kt episod seterusnya, termasuk la exposure n histogram. tp basically, klu gelap, shutter kene dibuka lebey lama la... klu terang, bukaan cahaya kejap jer... mb 1/5000 ke.

gambar ni shutter dia ialah 1/20. yg ada f tu ialah aperture

soalan kedua, bape lama agaknya tangan kita boleh hold kamera tu dlm tempoh shutter yg diset. bergantung pada lens. yg ni org kata, xtau la betul x... secara umumnya, klu lens kita 70-300mm... so sebaik2nya kita amik 1/300 atau lebey cpt supaya xgoyang. klu 18-55mm... amik yang lebey laju dari 55 milisecond atau 1/55 (tp xde kt kamera 1/55, so cari yg lagi cpt ler spt 1/60)

mse aku dpt slr d70s aku, aku xgne mode lain kecuali M... sbb aku nk blajar sepenuhnya penggunaan kamera tu. klu aku gne auto, baik aku beli PNS (point n shoot) kamera tul x? n aku xbeli flash, sbb aku nk blaja hold tangan aku lame... so, klu 1/30 pun kamera aku leh stabil lagi (dgn harapan).

so pe lagi ek aku xcite psl shutter ni... korang de soalan? sila la bertanya. sekian terima kasih

6 Response to "Belajar SLR: Kita mulakan dgn Shutter"

  1. wani ezryl * says:
    29 April 2010 10:09 PTG

    ni kite belajar tanpa kamera di tgn *xde kamera tu di sini!! mungkin kena rompak kamera kuno ofis tu dlu haha* but so far sikit2 sudah fhm ttg shutter ni lps baca xD

  2. Eiyna says:
    29 April 2010 10:17 PTG

    bagus..bagus...dpt blaja byk2 psl slr..pastu balik umah..amek slr hubby then guna wat cam kamera sendirik ;p

  3. LiTtLe SoLdieR oF aLmiGhTy says:
    29 April 2010 10:41 PTG

    maksudnya saya kne bli slr lar ni.. why dont kak eiyna n awit kumpul duit pastu bagi hadiah slr kat org.. hehe.. baru lar cool.. kira cm hadiah hari jadi sekali seumur hidup lar kan.. hehe.. nnt treatment bila orang dh grade FREE *ni bukan rasuah kan* :P

  4. Matjoe says:
    30 April 2010 12:27 PG

    paham bro. sambung lagi nnti

  5. bzz Says:
    30 April 2010 1:43 PG

    **Canon tak guna S... dia guna Tv... Time Value kot?

    Shutter speed yg rendah, kalau pandai boleh jadi effect n seni. So kalau tangan goyang macam kena parkinson and gambar jadi blur giler... Korang anggap je la itu satu seni...

  6. BlankQo says:
    30 April 2010 11:42 PG

    wani -> rompak tu yg buat ilmu xberkat tu :P

    eiyna -> sila lah, hehe

    soldier -> klu usaha sendiri utk beli mesti lebih menghargai :P

    matjoe -> bagus... aku tau ko mesti budak pandai mse kt skolah dulu... hehe

    bzz -> yer tepat skali... klu goyang tu anggap je la seni, haha. n en bzz bole jd translater utk versi Canon :D