Belajar Linux: First to download

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Sesiapa yang nk blajar linux, internet connection is highly recommended. sbb apa? sbb biasanya dari situ je la sumber2 boleh diperolehi. kalau nk blajar or need help, kne baca forum, baca website... download itu, download ini... maklum la, benda free.

So sme gak ngan Ubuntu. After install Ubuntu, xsume benda ada. byk kne download manual. yg jadi masalah ialah, apebenda nk download, kt mana nk download and cmna nk install. dulu, mse aku memula gne linux itu la mslah yg aku hadapi. tp skang keje korang dh mudah dh sbb everything is ready for you.


Berikut adalah cadangan2 software yg perlu diinstall after install ubuntu
  1. CCSM - nk bagi ada animation skit (cth cm masa maximize, minimize), so xde la boring akan buntu sgt dgn ubuntu korang... - cara 1
  2. Ubuntu Restricted Extras - ni penting. automatik install plugin and codec utk mp3, avi, flash, mpeg - cara 1
  3. Sun Java Plugin - support Java utk browser - cara 1
  4. VLC - opensource media player yg famous utk byk platform termasuk Windows and OSX. Most video and audio format bley play kt player ni. ringan, pantas dan tuntas... anda pasti score! - cara 1
  5. Brasero - Burn CD and DVD (biasanya dh install bersama2 ubuntu) - cara 1
  6. GIMP - Adobe Photoshop replacement - cara 1
  7. Audacity - SoundForge replacement - cara 1
  8. OpenOffice - MS Office replacement (biasa dh install bersama2 ubuntu gak) - cara 1
  9. Google Chrome - Alternative web browser. best sbb ringan dan cpt load web (kne download dari http://www.google.com/chrome) - cara 2
  10. Adobe Reader - kne download dari (http://get.adobe.com/reader/) dan perlukan command install - cara 3

    bawah ni cara-cara nk download dan install.. ada cara yang mudah dan ada cara yang susah:


    Cara 1 - Cara Paling Mudah
    Biasanya boleh digunakan oleh kebanyakkan OpenSource apps yg dibuat oleh community Linux dan hardcore opensource. Caranya Klik Applications > Ubuntu Software Center

    Then a window will appear:

    Kt atas kanan tu ada ruangan utk search, so kome search je la dari situ.. utk download, klik pada nama app tu dan klik arrow kt situ.



    pastu dia akan ada pilihan install.

    dia akan download and automatically install utk korang.

    after dh install, cari app tu kt menu Applications (kecuali korang install plugin or codec, xde la kt situ)... senang je kan... lagi senang dari Windows

    *utk cari library yg lebey detail, bole gne System > Administration > Synaptic Package Manager

    Cara 2 - Mudah
    Teknik ni menggunakan Package Installer. Surf kat web, cari application tu, download installer format *.rpm, *.deb, double click utk open... baca arahan, klik Install... klu de next, klik la next... ala, macam windows ler... huhu. ni contoh masa install Google Chrome format deb:


    Cara 3 - Kurang Mudah
    Yang ni kurang mudah sbb kene gne command dan Terminal. Sesetengah developer xnk gne Package Installer untuk buat installer. Tp kene ajar gak sbb byk gak installer dari kategori ni. Fail yang bole gne teknik ni biasanya format .bin (.run pun bole gak rsenya).

    Memula download application tu. Contoh kt sini aku download Adobe Reader. Then klik kat Applications > Accessories > Terminal

    App Terminal akan terpapar di skrin. kod pelik yg akan keluar ialah spt berikut nama_user@nama_pc:~$

    Tiga (3) benda korang kne buat kt sini.
    1. Pegi ke folder kt mana korang download installer file tu... Cth, cm aku download kt folder Downloads, so aku taip la kt Terminal tu cd Downloads, tekan Enterklu xpenah gne Terminal / DOS, command dia adalah spt berikut:
      • cd Namafolder - untuk masuk ke dalam folder tu (case sensitive)
      • cd .. - untuk keluar ke parent folder
    2. bila dh masuk,  
      • taip chmod +x nama_fail_tu.bin
      • tekan Enter
    3. bila dh kuar balik kod pelik tu, taip plak
      • taip sudo ./nama_fail_tu.bin
      • tekan Enter
    Kalau dia tanya pape during installation tu (depends on app), pandai2 le jawab, yes ke.. no ke... biasa soalan2 mudah jerk. ni screenshot utk aku:




    Cara 4 - Tidak Mudah
    mse dulu aku gne linux, kne gne teknik ni... caranya download fail *.tar.gz, *.tar.bz2,  *.tgz atau *.tbz2 (source file dia), extract, compile, then install... n mengikut pengalaman aku, slalu xjadi sebab xcukup library...  aku nk ajar pun xbrape terrer... so... aku xnk ajar la... korang kne carik sendiri kt en google :P

      2 Response to "Belajar Linux: First to download"

      1. Matjoe says:
        13 Mei 2010 4:17 PTG

        adeh susah nie. apa yg buat ni linux ni berguna? linukx ni OS kan? apa yg bagusnya dia berbanding window??

      2. Sandokhan says:
        18 Februari 2011 2:08 PTG

        tQ..menarik jugak tips2 nie..!