Belajar SLR: Aperture


Assalamualaikum. Episod seterusnya adalah aperture. Aperture adalah satu benda yang sgt digemari photographer... sbb ianya boleh jadikan sesebuah gambar itu blur atau sharp. aperture melibatkan kemampuan lens. so lens yang mempunyai aperture yg besar biasanya adalah lens yg mahal. utk experiment tuan/puan saya suggest beli lens 50mm f/1.8 dulu sbb harganya yg murah (sekitar RM350-400)
Aperture secara umumnya dipanggil aperture yg besar, dan aperture yg kecil (boleh diadjust di kamera)... sila lihat dulu perbezaan mereka *sori, xde gmbar yg sama utk dibuat perbandingan. xsmpat nk shoot:

20100312080849
aperture yang kecil

20100310110528
aperture yang besar
ok, nmpak x perbezaan dia... aperture yg kecil akan mengakibatkan gambar tu sharp disetiap sudut... (sesuai utk amik pemandangan) dan aperture yg besar akan mengakibatkan hanya object yg difokus je sharp... yg lain blur (dlm cth diatas gmbar kucing je sharp).

biasa terjadi masalah kepada mereka yg baru belajar ialah cara bacaan aperture. berbeza dgn shutter, f/1.8 adalah dipanggil aperture yang besar sementara f/12 adalah dipanggil aperture yg kecil. kalau nk tau nape dia dipanggil cmtu, korang kne studi technical dia di website2 lain. apa yang penting ialah:
  • Big Aperture - Blur
  • Small Aperture - Sharp
klu korang xleh ingat, xpe... just play around, lelama nnti dh expert ingat la tu :P kadang2 org panggil aperture besar ni jugak sebagai wide aperture... sme la tu maksud dia.

setting aperture biasanya akan effect setting shutter. so sila setting aperture dulu before setting shutter. aperture bole disetting dlm mode A (aperture) atau M (manual) pada kamera. Teoritikally, aperture yg kecil akan memerlukan shutter yang lebih perlahan... so klu dlm gelap n xde tripod, disuggest utk gnekan aperture yg besar supaya shutter bole dilajukan and gambar anda tidak goyang.

bare in mind, jika anda gne aperture yg besar, make sure korang control focus tu dgn betul. dlm kebanyakkan situasi, silalah fokus kepada mata (manusia, haiwan atau alien), atau objek2 yang ingin difokus seperti cincin dsb kecuali dgn purpose.

slamat mencuba

3 Response to "Belajar SLR: Aperture"

  1. Matjoe says:
    13 Mei 2010 9:00 PG

    bro, great info. shutter mmg aku tau. tp aperture mmg baru hari ni lepas baca ko punya entry baru paham dgn jelas.

  2. BlankQo says:
    13 Mei 2010 2:37 PTG

    matjoe... bagus2... dpt aku pahala share ilmu ngan ko :P

  3. "..HoNeY_B.." says:
    17 Ogos 2010 11:59 PG

    salam...u thnxs....i mmg ade mslh sket ngan aperture sbnnye..mse blaja agak xfaham sket...ur bolg i akan share n suggest tuk dak2 junior yg masih blaja journalism...supaya dak2 junior i nti leh bce ur information ni.....thnxs a lot u....