Belajar Linux: Introduction

Salam. 
Don't get me wrong. I'd lots experience with Windows (+DOS) and I love my MacOS X. Biar aku start ngan pengenalan dulu... (ni cite sejarah... sape yg xske sejarah sila jangan baca)


Aku start blajar PC gne DOS, mse zaman nk bukak PC pun kne masukkan disket bersaiz gabak (late 80s / early 90s). Then ada experience skit gne Windows 3.1 at dat time. OSX plak gne since 2004, start from zero tanpa guru. Linux on the other hand, in late 2003 with pain experiences...


Mse tu linux yg famous ialah Red Hat 8. since xde guru (well, aku mmg kurang luck kerana slalu blaja tanpa guru...), so aku beli buku utk blajar. Even though background aku ialah komputer + programming, tp linux mmg xuser friendly langsung. Aku still ingat after install RedHat (which is xsusah sgt), everything seems to be fine. except no driver for all my hardware. graphic card, sound card, modem (mse tu), partition windows xdetect. I'm willing to learn, it's just no resources. It's hard to find the driver. kalau jmpa pun mesti ada prob masa install...




Usaha tangga kejayaan .tp aku cuma berjaya buat redhat detect FAT32... software pun byk xleh install, sbb bila install, ada je libraries xcukup. bila nk install library tu, ada require library lain. last skali aku fedup, Format la RedHat utk back to Windows. itu pun ada problem lagi, sbb xtau nk remove GRUB, MBR before load OS. aku kecewa....

Few years later, bila kekecewaan aku dh hilang, semangat dh pulih, aku try to return. masa ni redhat dh dipanggil Fedora. so install la... few je driver detect... yg lain hampeh jugak... nk play lagu n video require codec, which is aku xtau nk carik kt mne, n nk install cmna. aku follow la tutorial2 yg ada, but still mslah2 library xcukup muncul kembali.. then, nk mount thumbdrive pun kne manual... frust lagi skali...
During masa kekecewaan aku, aku byk blajar OSX... sbb aku gamble abiskan duit beli iBook walaupun bodo jahil ngan Apple. Mcm linux, OSX ialah Unix based. so aku blaja la skit2 terminal command. tp sbb OSX ni telebey user-friendly, maka xblajar la sgt terminal nih... sume drag n drop jer (termasukla programming dia)


Few weeks ago, after years (again)... aku terpaksa confront ngan linux semula. aku dh malas sbnrnya nk blajar linux, tp wife aku mintak tlg ajar skit2 yg aku tau. kali ni bkn lagi Fedora tp Ubuntu... I heard Ubuntu name few years before mse blajar dari kakitangan kerajaan yang dipanggil Ejoy.




Surprisingly, things had changed... linux is way much moreeeee user friendly than ever. It's not about the GUI, tp the support. Support from hardware (driver), and software. My wife laptop is new, so graphic card dia xde driver lagi. tp after few tweak (and frustration again), akhirnya berjaya menjadikan resolution berskala 19:6, hasil pembelajaran 5 tahun dulu.


My expectation on linux dh x tinggi. aku xsanggup lagi meghadapi kekecewaan. but I think, aku nk share benda yg aku blajar bersama2 korang... so korang xrasa kekecewaan spt aku. aku akan kurangkan pengajaran berbentuk command (sbb org gile je blajar command, haha), tp lebey kpd how to click and where to find it... so penyokong2 linux, aku bersama side kamu sekarang...


yer, aku update blog ni using ubuntu

6 Response to "Belajar Linux: Introduction"

  1. LiTtLe SoLdieR oF aLmiGhTy says:
    5 Mei 2010 11:52 PG

    first time gne UBuntu kat lab comp campus.. huhu.. rasa jahil gak.. dh lar tak de game best.. haha.. pastu skrg ni ubontu tinggal memory.. since international building dh tukar tmpt baru, n sume pc dh di tukar pada windows.. hehe... lagi senang guna kot...

  2. wani ezryl * says:
    5 Mei 2010 12:07 PTG

    kite xreti weh pakai linux ke install linux ke dsb AHAHA. tp mmg pernah pakai PC sejak dr zmn DOS. tgk OS berkembang dan berkembang dan berkembang :DD

  3. Matjoe says:
    5 Mei 2010 3:40 PTG

    mcm u bontot jer. buruk gila namanya

  4. BlankQo says:
    5 Mei 2010 4:21 PTG

    little_soldier - mmg linux menyusahkan, haha

    wani - mesti ko score subject OS dulu kan ;)

    matjoe - tu ar, ntah pe ntah namanya :P

  5. Amin says:
    5 Mei 2010 9:24 PTG

    Woah... Aku pernah order cd Ubuntu straight from U.S. Dan diorang deliver dalam 3 cd. So aku decide untuk install 64 bitnyer. Outcome dia sangat superb, sampai lah time aku nak kena wat programming, dah lar takder software yang bleh membantu dalam programming, kene start from zero, so terpaksa scratch code using codeigniter larh... In the end switch guna windows gak.. Damn susah giler...

  6. faezah Says:
    7 Mei 2010 8:22 PTG

    ermm..lebih detail n menarik dibaca drpd lecture notes...huhu..