Belajar SLR: ISO

Assalamualaikum kawan-kawan...

harini belajar pasal ISO... rasanya topik ni la yg paling mudah utk diexplain utk kategori basic SLR... ISO ni bkn ISO 9001-2000 tu tau... ni ISO SLR.... basically, klu kita amik gmbar gne kamera yg gune filem, ISO tu terdapat pada filem... korang leh tgk masa beli kotak filem tu... ni contohnya...
yer, yg nombor 400 tu... dulu mse aku xreti psl kamera, aku pun xtau ape beza filem yg no 100, no 200, no 400 dsbnya... yg aku tau harga dia je berbeza... actually nombor tu menunjukkan kadar kesensitifan filem tu terhadap cahaya... lagi tinggi nombor ISO tu, lagi sensitif la filem tu pada cahaya... maknanya, klu malam kita lebih prefer utk gune filem yg lebih sensitif pd cahaya la (nombor lagi besar)...

the same practical goes in digital technology... cuma bezanya kali ni filem diganti dengan CCD atau cip yg detect cahaya tu...

tp dlm kes ISO, dia ada pro and cons... bila kita gne ISO yg tinggi, the pro is kita punya shutter boleh set lebih laju (kebarangkalian utk goyang rendah)... but the cons is gambar tersebut akan jadi kotor (noise). Utk explain kt korang, so aku buat la eksperimen... but shutter dia adalah sme sbb aku gne flash... (aku tembak gmbar ni indoor n waktu mlm, so sori la korang xdpt nk compare relation between shutter n iso)

ISO 200

ISO 500

ISO 1000

ISO 1600

klu nk detail, klik pada gmbar2 tersebut... tgk kt bahagian meja... ni aku dh buat comparison:

faham kan? faham kan? klu faham bagussss... klu xfaham leh tanya, insyaallah aku jawab... next lesson nnti aku ajar psl exposure and kaitannya antara Shutter, Aperture and ISO... tammat

4 Response to "Belajar SLR: ISO"

  1. Matjoe says:
    10 Jun 2010 4:02 PTG

    gamabr kt rumah baru nampak...

  2. Matjoe says:
    12 Julai 2010 2:02 PTG

    update plezz

  3. BlankQo says:
    12 Julai 2010 2:09 PTG

    haha.. bz keje ofis daa.. biasiswa application tgh running... xP

  4. FM Radio Streaming says:
    15 Ogos 2010 1:47 PG

    Ha ha...Lol nampak bagus lah