Bersara Sementara

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


the best thing buat job photography ialah dpt berjalan2 ke seluruh pelusok negara... ke tempat2 yg jarang dpt pegi... last wiken pegi pengkalan hulu perak, keluarga en faizal wt majlis sambut menantu... kul 3.30 pagi lagi dh bangun, besiap2 nk gerak pg perak dr kl. mggu ni plak, gerak seawal 6.30 pagi dr kl menuju ke parit buntar, pertunangan en zabari dan cik husna.

majlis smbut menantu family faizal. faizal dan liza
zabari dan husna bertunang

tuan ku bkn la jenis bgun awal2 pagi di hari minggu... biasa pas bgun subuh, smbung tdo blk... biasala, berehat di ujung minggu (bkn cara hidup yg baik ok... jgn tiru). mmg la rugi gile sbb xdpt tgk keindahan alam yg tuhan bg di dini hari.

keindahan alam yg akan kita miss bila bangun tidur lambat
tuan ku bercadang utk bersara sementara dari amik job kawin or bertunang... berapa lama bersara xpasti lagi. xdinafikan job amik gmbar wedding n bertunang mmg praktis yg sangat baik utk bidang fotografi... sbbnya dia memaksa fotografer utk xde ruang utk melakukan kesilapan... it's now or never photography concept... klu terlepas moment tu, then abis la photographer tu... tp amik gmbar pd moment tu je xcukup, sbb dia perlu ambil gambil gmbar moment tu dgn sekurang-kurangnya cantik!

the job require komunikasi dan ianya juga melatih meningkatkan komunikasi photographer... komunikasi photographer dgn pengantin, komunikasi dgn persekitaran dan photographer juga perlu berfikir bagaimana utk berkomunikasi melalui gambar yg diambil kepada pelanggan... utk setiap keping gambar!


gmbar hiasan


byk kaedah utk ambil gambar cantik boleh study dr internet... tp semuanya memerlukan praktis yg banyak... banyak lihat dan analisa gmbar2 yg cantik di internet... mcmana gmbar tu diambil, bila, kenapa gmbar tu cantik, kaedah digunakan oleh photographer tersebut, style dan maksud yg cuba disampaikan photographer adalah antara kaedah yg boleh digunakan utk train otak kita sbgai photographer. wujudkan perasaan jeles dan keinginan utk amik gmbar sebaik gmbar yg kita lihat... (ingat, 'lihat' dan bknnya 'tgk'). dan fikir setiap kali sebelum tekan shutter. -ckp cm bagus, haha!

still, dlm hidup kne ada target and cmtu jugak dlm photography. pd tuan ku kuantiti brape keping gmbar diambil dlm event tu xpenting... yg penting berapa nisbah atau peratus dr gmbar yg diambil yg boleh dianggap cantik aka 'boleh diterima akal'. mse memula dulu, nk dpt satu gambar cantik dr beratus-ratus keping pun susah. tp sbb ada target, akhirnya dpt la 1/10... then 1/5... 1/3 dr jumlah gmbar yg cantik. as mentioned, practice made perfect!

gmbar tuan ku sebagai photographer yg plg beliau ske... credit tu emberg

byk yg tuan ku blajar psl photography dr job wedding since 2006... after 5 years, tuan ku nk rehat sekejap dr job ni psl tugasan hakiki yg makin tidak membenarkan dan kehidupan yg makin sibuk -owh, tuan ku dh nk ada baby ;) ...mb klu shoot pun gmbar sedara-mara je kot... atau job yg boleh memberikan 'special experience' kpd tuan ku... so kalau tuan/puan nk blajar photography, wedding photography is a very good field... very2 recommended... blaja smpai terer... tp jgn smpai kacau periuk nasi full time wedding photographer plak... sian diaorg :)


Tuan ku kata...
  • for the time being, mb tuan ku nk buat travel photography plak... bidang photography yg paling tuan ku minat... wah bestnya bjalan2 melihat alam!
  • nk thanx kpd rakan2 yg sudi kuar shoot sme2, esp. geng2 CX - faizal, jubey, tina
  • aku bersara amik gmbo wedding jer la... klu nk ajak outing sesama bole jer :D
  • gmbar skang upload kt facebuk jerk: http://www.facebook.com/photos.php?id=731536925


pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
hidup perlukan rehat :)