Semuanya telah tertulis, tapi kita mesti terus berusaha

"atuk ngan cucu2nya..."

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


petang tadi, tuan ku dan abg nya terpaksa bergegas pergi UK Bestari. "Atuk sakit lagi!"...

Sblm tuan ku dan abgnya kembali ke kl setelah balik kampung 2 minggu lepas, atuk dah mula sihat. Menurut makcik tuan ku, few days lepas tuan ku blk kl atuk dah boleh turun ke tanah. Atuk dh mula sihat.

Kini atuk ada di UK Bestari, rumah pakcik tuan ku. Parents tuan ku pun turun kl, utk bawa atuk ke Perak. Kt sana, pakcik tuan ku yg duduk sana kenal dgn org yang boleh berubat. Semua berusaha utk mengubati atuk. Semasa kami lihat atuk, tuanku tergamam seketika kerana keadaan atuk waktu tu, hampir sama dengan keadaan arwah atuk misai tidak lama sblm dia meninggalkan kami selamanya. Tuan ku mengesyaki sesuatu...

Selepas atuk dibawa menaiki kereta menuju ke utara, tuan ku dan abgnya pun bergerak balik ke rumah. Dalam perjalanan blk, makcik tuan ku mula bercerita. Nampaknya peristiwa suatu masa dahulu tidak lagi berakhir, dan kini atuk pula menjadi 'mangsa'. Kisahnya panjang, melibatkan makhluk halus. Kalau masa arwah atuk misai tuan ku tidak tahu angkara siapa, tetapi kali ini kalau orang yg sama, dh tentu saudara atuk yg sama jugak. tapi xperlu lah diceritakan lebih panjang, sbb itu hanyalah andaian.

marah ada, sedih pun ada... tuan ku hanya ada dua orang je atuk, sedih jika kedua-duanya pergi dalam keadaan yg diuji. famili tuan ku xpernah nk cari pasal dgn orang lain tapi kenapa masih ada yang dengki...

namun yang pasti tuan ku akan terus berdoa dan membantu selagi boleh, Insyaallah.

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Jangan lah anda bersikap dengki dengan orang lain. dan jangan lah melibatkan diri dengan makluk2 halus ni utk menyusahkan orang lain. in fact kalau bole, jangan la melibatkan diri langsung dgn benda2 ni. jauhilah benda2 syirik. last but not least, klu korang lupa, "sebaik-baik jin adalah sejahat2 manusia..."

3 Response to "Semuanya telah tertulis, tapi kita mesti terus berusaha"

  1. wani ezryl * says:
    6 Januari 2008 8:53 PG

    sm lah dgn family peringkat ats2 kite pun ada bende2 dengki2 camni. xfhm la apsal sesama family pun nk buat2 org kn. xpatut betul. pe2 pun hrp Allah lindungi kita semua ^^

  2. s|t| Fa3zaH says:
    6 Januari 2008 11:54 PG

    masa atok misai tu....
    kite tau ankara sapa :|
    ye la..
    kite kan banyak spend time kat kg masa atuk sakit..
    ingt nak teman kat seblh dia kalau dia pergi..
    tp...
    nak raya kan...
    kene tlg kat dapur....
    ermmm...

    moge atok awit cepat sembuh ye...

  3. 文章 says:
    11 Ogos 2015 3:25 PTG

    餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問