Screamyx Settings

Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


Jumaat aritu tuanku berpeluang utk balik penang kejap. since parents dia dtg kl, so dia ikut sama balik penang smpai la hari ahad. misi utama balik penang utk betulkan streamyx connection. misi xutama nya ialah utk lihat rumah barubercuti seketika, melupakan masalah.

Actually, klu nk merujuk kpd misi utama, misi tuan ku gagal. ntah, xtau la apa mslh. nk kata configuration xbetul, abih dh sume configuration dia kaco. nk kata connection xbetul, ok jer pakai modem lain. nk kata modem xbetul, aritu masa cuba kt umah tuan ku kt balakong xde mslh plak. so just nk sharing ngan korang configuration streamyx, supaya korang or tuan ku boleh rujuk pada bila2 masa diperlukan:


Username: somebody@streamyx
Password: ********
Internet IP: Dynamic
DNS Address: Automatic from IP, atau 202.188.0.133 (Primary) & 202.188.1.5 (Secondary)
Encapsulation: PPPoE (tp tuan ku try guna PPPoA pun jalan gak - pelik)
Multiplexing Method: LLC-Based
VPI: 0
VCI: 35
DSL Mode: ADSL (G.DMT)
MTU Size: 1492 (paling optimum)

Tuanku kata...
Jenuh aku setting Screamyx ni kengkadang... rasa cm nk menjerit pun ada. dh le kos memula tu mahal (tmasuk pasang line tipon), laju pun xbrape nk laju la kan. hmm...

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
Kengkadang aku jd xtau iktibar apa nk bagi kt korang. asyik ulang2 jer.... pening pale aku pk ape iktibar nk bagi korang. hmmm.. ok, dpt dah!
Kalau korang malas nk setting streamyx, panggil je la technician telekom setting utk korang. tp of course la korang kena kuar duit skit, huhu

3 Response to "Screamyx Settings"

  1. eM-BerG says:
    7 April 2008 5:06 PG

    dah ada line tipon ke kat umah?
    kalo kat korea panggil dia sbb ada prob x kena bayar pon... dah arr cepat jer dia dtg... service superb...
    connection pon laju... harga lebeyh kurang jer ngan streamyx..
    so bertukar arr kepada kt megapass

  2. BlankQo says:
    7 April 2008 12:36 PTG

    tu ar.. tgh tunggu bila megapass yg hebat la sangat tu nk masuk m'sia, huhu

  3. wani ezryl * says:
    9 April 2008 1:12 PTG

    [nk comment smlm tp internetku berlaku jht kat area comment ni] :PP

    ha a kn kalau kat sni nk panggil org streamyx dtg set-up, kne rm50 da. kitorg pun godek2 sendiri je smbil bc manual.

    ::)