Blajar jadik matang


Assalamualaikum... salam pembuka bicara
aku sebuah blog. aku sebuah blog. aku sebuah blog.


arini byk btul tugasan dpt tuan ku buat.
seawal pg lagi dh bgun, teman awek dia pg UM.
mereka decide utk jmpa kt KL sentral.
masa smpai sentral, tuan ku hampir terlanggar sorang abg ni,
tgk2 abg tu rupanya tiada 'nikmat penglihatan'...
so sbg entiti masyarakat yg cuba nk jd baik, tuan ku pun tlg abg ni.

smpai stesen universiti, naik bas rapid T6320, masuk dlm UM.
turun dpn library, then tpaksa jalan gi fakulti sains komputer & teknologi maklumat (aik, sama nama ngan fac kt upm) kt atas bukit yg tinggi lagi jauh. lepas pusing2 skit, n pg makan kt fac sains, mereka pun blk n pg sentral kembali utk meneruskan halatuju masing2.

smpai je stesen komuter tasik selatan, syam dh tggu...
sbb tuan ku ajak syam pg maybank connought. vroommm... mereka pun pg...
syam nk activate blk akaun mbank dia. tuan ku plak nk tukar maybankard tu kpd Visa Debit card. mmg dh lama tuan ku cari debit card. aritu survey utk eon ngan affinbank, but time tu xde duit+kena bukak akaun. pastu jmpa gak malaysia online debit card (bdk umur 16 tahun pun boleh ada visa beb!), but susah nk topup dlm tu+ada caj. xlama pas tu ada offer AEON jusco kredit card yg waived annual fee +no interest klu byr on time, tapi kene reject sbb xde slip gaji :P

masa tgh mohon tu, ada plak sorang akak maybank ni dtg, offer tuan ku simpanan bijak malaysia. cite punya cite, tuan ku pun kata xnk, sbb tahun lepas dh de buat loan asb ngan mbank, sbnyak rm358/month selama 20 tahun (teka bape byk pinjaman tuan ku buat???). dengan muka terkedu, akak tu pun surrender. namun ttp meneruskan usahanya dgn mnawarkan insuran etiqa.

well, tuan ku mmg nk amik insuran lbih2 lagi bila keje sendiri cm skang. mmg dh 2-3 mggu pk psl benda ni and since dh de tawaran cmni, tuan ku pun accept. antara sbb utama accept, selain dr sbb ianya takaful ialah sbb dia auto deduct dr account every month (bkn sbb akak cun yg pakai blushing pink di pipi ke???). Tuan ku buat takaful insan n takaful medirider. yg kecik2 je, rm95 tiap2 bulan slama 25 tahun. dptla termometer elektronik ngan papernote maybank free sbgai tanda penghargaan pd tuan ku.

setel je sume tu, tuan ku pun g mkn blk opis. smpai opis dh pkul 3, huhu


Tuanku kata...
nampaknya makin byk hubungan aku dgn 'harimau kuning' ni... huhu

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:

perenggan 0: bertegur sapa sesama insan
perenggan 1: jadik masyarakat prihatin
perenggan 2: jadik suami teman yg bertanggungjawab
perenggan 3: uruskan wang sebaik-baiknya
perenggan 4: buatlah simpanan masa hadapan
perenggan 5: fikirkan org2 yg tersayang dan tgk awek tu cun ke x
perenggan 4: balik ofis on time, jgn melencong!

4 Response to "Blajar jadik matang"

  1. bZz says:
    9 April 2008 5:47 PTG

    hahaha... baguuusssss... bagusss...

    Sedara keje bank rimaulah katakan....

    Tapi beware ngan visa debit tu. Since kalau kad tu hilang, org boleh gunakan dia sebagai visa kat petrol station. Or memaner tmpt yg dia org tak cek sgt signature. So kalau nak guna byk, tukar kat atm limit payment. kalau rasa taknak guna lama debit card, ,tukar balik had limit payment jadi minimum or sikit.

  2. BlankQo says:
    9 April 2008 6:43 PTG

    skang ni letak limit rm500 jer..
    bkn nk wt pe pun. cuma takut emergency kena isi minyak kete (kete???). sbb klu isi minyak kete kt mesin pam, dia akan anggap kita isi rm200. after 3 hari kot br dia return balik baki duit. huhu

  3. s|t| Fa3zaH says:
    10 April 2008 1:26 PTG

    kete???
    huhu....
    bagus2...
    kad atm saya yg telah ditelan pon tak buat2 baru lg...
    ayah pon suh buat kad debit tu...
    huhu....

  4. 文章 says:
    11 Ogos 2015 3:16 PTG

    餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問